Lintopdrachten overslaan
Verdergaan naar hoofdinhoud
Omhoog
Aanmelden
Inloggen Contact Mijn Intrakoop

Blijf op de hoogte!

Volg ons op: logo Twitter & logo LinkedIn

Meld u aan voor onze nieuwsbrief bij Ledenservice.

Van Rijn reageert op Kamervragen na Intrakoop-onderzoek

Goed om te zien dat Intrakoop oplossingsrichtingen formuleert voor ziekenhuizen en medische specialisten om tegenwicht te bieden aan leveranciers van implantaten. 

​Zo reageert staatssecretaris Van Rijn op de Kamervragen van Karen Gerbrands over het Intrakoop-onderzoek waaruit blijkt dat Nederlandse ziekenhuizen miljoenen te veel betalen voor orthopedische implantaten. 

Geen wettelijke belemmeringen voor samen inkopen

In zijn antwoorden noemt de staatssecretaris onze oplossingen. Hij geeft aan dat uit onze marktanalyse blijkt dat ziekenhuizen aanzienlijk zouden kunnen besparen door vaker over te stappen naar een andere aanbieder. Dat vergt een grotere bereidheid van medisch specialisten  om te veranderen. Verder vermeldt Van Rijn dat het Intrakoop-onderzoek aangeeft  dat daarvoor beter inzicht nodig is in de verschillen in prijs en kwaliteit van de desbetreffende producten en diensten. En dat ziekenhuizen of medisch specialisten daarvoor zouden kunnen samenwerken door bijvoorbeeld te benchmarken. Over onze opmerking dat ziekenhuizen de mogelijkheden om samen in te kopen beter zouden kunnen benutten, laat hij weten daarvoor geen wettelijke belemmeringen te zien. Integendeel, het kan de belangen van patiënten en verzekerden bevorderen. De wetgeving biedt daar alle ruimte voor.
De staatssecretaris sluit zijn reactie af met de opmerking: “Ik ga er vanuit dat partijen deze suggesties oppakken en ik ga graag met hen in gesprek indien daarbij knelpunten naar voren komen.” (Lees hier de volledige antwoorden van staatssecretaris Van Rijn)

In gesprek met stakeholders

Als non-profit inkoopcoöperatie van en voor de zorg zoekt Intrakoop actief naar samenwerking met alle betrokkenen. Ook met specialisten. Met als doel om samen ons maatschappelijk belang – zorg betaalbaar houden – te kunnen realiseren. Onze marktanalyse orthopedische implantaten heeft al geleid tot een gesprek met de Nederlandse Orthopedische Vereniging. Daarnaast zijn of gaan we in gesprek met andere stakeholders, onder wie brancheverenigingen, het Ministerie van VWS en politieke partijen. 

Andere reacties op Intrakoop-onderzoek

De Kamervragen volgen op een reeks van publicaties en reacties op onze marktanalyse orthopedische implantaten. Van onder meer het Financieel Dagblad, andere landelijke media, vakmedia en een interview met Frank Kaptein op BNR Nieuwsradio.


Van Rijn reageert op Kamervragen na Intrakoop-onderzoek Intrakoop nieuwsberichten