Minister Bruno Bruins reageert op stijgende accountantskosten

Kosten in de zorg
Pogonici

Overbodige controles vermijden is belangrijk om administratieve kosten te beperken. Zo reageert minister Bruno Bruins op Kamervragen en ons onderzoek over accountantskosten.

In 2016 zijn de accountantskosten in de zorg met 12 procent toegenomen. Dat blijkt uit het jaarverslagenonderzoek van Intrakoop. Vooral de GGZ en ouderenzorg geven meer uit aan ‘Overige controlewerkzaamheden’. Onduidelijkheid over declaraties en ondersteuning van accountants bij zelfonderzoek naar de eigen declaraties, dat is de verklaring hiervoor in de GGZ. Organisaties in de ouderenzorg hebben met steeds meer contractpartijen - zorgkantoren en gemeenten – te maken die vragen om financiële verantwoording. 

Het onderzoek leidde tot Kamervragen die minister Bruins met een brief aan de Tweede Kamer beantwoordt. Hij geeft aan dat er maatregelen zijn genomen om de lastendruk te verminderen. Op het gebied van zelfonderzoeken in de GGZ en rondom decentralisaties. Verder is het belangrijk om overbodige controles en daarmee samenhangende kosten te vermijden. Horizontaal toezicht en het vereenvoudigen van zelfonderzoeken moeten zorgen voor lagere controlekosten.

Voor de financiële verantwoording in het kader van de Wmo en Jeugdwet is een landelijk accountantsprotocol ontwikkeld. Dit geeft zorgorganisaties in het kader van de Wmo en Jeugdwet  de mogelijkheid tot een eenduidige financiële productieverantwoording en accountantscontrole. Daardoor neemt de regeldruk af.

Deel dit artikel