Duurzaam waterverbruik en geld besparen

De zorg en de vastgoedsector hebben samen een grote impact op het milieu. Door met slimme maatregelen in te zetten op een duurzame toekomst, kunnen we veel bereiken. Met Smartvatten bespaar je water, tijd, geld én draag je bij aan een gezondere omgeving voor patiënten, bewoners en personeel. Zo voldoe je niet alleen aan je ESG-doelstellingen, maar werk je tegelijkertijd ook aan de kwaliteit van de zorg.

Water is onmisbaar voor goede gezondheidszorg. In een sector waar hygiëne en gezonde voeding essentieel zijn, is het waterverbruik flink hoger dan elders. Een groot deel van dat verbruik is warm water – en dat betekent dus ook een hoger energieverbruik en meer CO2-uitstoot. Het leidt allemaal tot grote kostenposten. En in de zorg liggen momenteel al genoeg financiële uitdagingen. Besparen op nutsvoorzieningen door in te zetten op een optimale waterefficiëntie is daarom geen overbodige luxe, maar een vanzelfsprekende keuze.

Verminder verbruik
Zorginstellingen zijn grootverbruikers van water. In talloze kamers, toiletten, behandelruimtes, operatiekamers en keukens zijn oneindig veel waterpunten te vinden. Door het verbruik nauwgezet in de gaten te houden, kun je goed zien waar het meeste water wordt verbruikt en waar dat minder zou kunnen. Bijvoorbeeld door het beter afstellen van watersystemen en -installaties, met waterbesparende kranen, douches en toiletten, of door aandacht te besteden aan verantwoord gebruik. Zo verlaag je je waterkosten en gaat je energierekening omlaag.

Verhelp lekkages
Hoe meer waterpunten, hoe meer kans op lekkages of sluimerverbruik. Dat is niet alleen zonde van het water, maar leidt ook tot overlast en schade. Reparatiekosten kunnen aardig in de papieren lopen en bedden, kamers of hele afdelingen kunnen niet worden gebruikt. Het lekkagedetectiesysteem van Smartvatten zorgt ervoor dat lekkages snel worden gesignaleerd, waardoor ze kunnen worden verholpen voordat er grote gevolgen zijn. Zo bespaar je kosten én manuren: het onderhoudsteam kan zich op andere belangrijke taken richten.

Voorkom gezondheidsrisico's
Om adequate zorg te kunnen leveren, is een gezonde omgeving en goede luchtkwaliteit essentieel. Patiënten en bewoners met een verminderde weerstand zijn extra vatbaar voor virussen en infecties. Lekkages die langere tijd onopgemerkt blijven kunnen schimmels veroorzaken, wat voor allergenen in de lucht zorgt en tot astma-aanvallen en andere gezondheidsklachten kan leiden. Door lekkages op tijd te signaleren kunnen we schimmelvorming voorkomen en kun je extra zekerheid voor je patiënten en personeel inbouwen.

Voldoe aan klimaatdoelstellingen
De zorg staat, net als andere sectoren, voor een duurzaamheidsopgave: in 2050 moet al het vastgoed energieneutraal zijn. Veel zorginstellingen zijn gehuisvest in gebouwen met relatief slechte energielabels en lage duurzaamheidsscores. Door verantwoord waterverbruik maak je minder gebruik van schaarse natuurlijke hulpbronnen en zet je belangrijke stappen voor de verduurzaming van je gebouw en je ESG-doelstellingen. Met Smartvatten zorg je meteen voor extra punten op je duurzaamheidscertificeringen, zoals voor GRESB en BREEAM.

Smartvatten ontzorgt
Smartvatten monitort, meet en analyseert waterverbruik en spoort lekkages op in gebouwen. Dat doen we automatisch, op afstand en in real-time, tot op de deciliter nauwkeurig. Zo sporen we zelfs onzichtbare lekkages tijdig op. Met de meest accurate waterdata op de markt en gedetailleerde analyses en rapporten bieden we de ideale basis voor een heldere waterefficiëntiestrategie. Ons team zet zich in voor passende oplossingen voor iedere organisatie en staat altijd klaar om mee te denken over praktische oplossingen en strategische plannen.

Door je waterefficiëntie te optimaliseren bespaar je water, energie en kosten én zorg je voor een veilige omgeving voor patiënten. En dat zonder hoge investeringskosten vooraf. Dankzij de eenvoudig schaalbare producten, uitgebreide service en jarenlange expertise van Smartvatten wordt jouw zorginstelling moeiteloos waterefficiënt.

Wil je weten wat Smartvatten voor jouw organisatie kan betekenen? Plan een vrijblijvend kennismakingsgesprek in met je adviseur of met je accountmanager bij Smartvatten: raymond.tieman@smartvatten.nl

 


Neem contact op

Wil je meer informatie over de mogelijkheden om jouw vastgoedstrategie vorm te geven? Neem vrijblijvend contact op met

André Burnet
Contractmanager Facilitaire Diensten en Vastgoed
  • 06 26 02 68 03
André Burnet