Ontwikkelingen op de energiemarkt

Duurzaam

De energiemarkt is volop in beweging. De gaswinning in Nederland moet omlaag. Europa importeert meer gas uit Rusland. Zonnestroom neemt toe. En er dreigt een verbod op gasgestookte CV-ketels. We lichten deze ontwikkelingen kort toe.

Minder gas uit Groningen

Minister Eric Wiebes van Economische zaken en Klimaat wil de gaswinning in Groningen verder verlagen dan in het regeerakkoord is afgesproken. Hij zei dit na de relatief zware aardbeving in de provincie. Volgens de minister moet de productie 'maximaal' omlaag worden gebracht in de kabinetsperiode tot 2021. De afspraak uit het regeerakkoord, een verlaging van 21,6 miljard naar 20 miljard kubieke meter, is voor de VVD-minister niet bindend. Dat betekent dat we in Nederland niet meer “zelfvoorzienend” zijn en meer afhankelijk van import.  

Meer Russisch gas naar Europa

Gazprom, de Russische gasleverancier, heeft in 2017 een record aan gas naar Europa geëxporteerd: 193,9 miljard m3. Dat is een groei van 8% vergeleken met 2016. Nederland importeerde vorig jaar 4 miljoen m3 Russisch gas meer dan in 2016 (bijna 10%). De toename is opvallend, omdat Europa probeert de afhankelijkheid van Russisch gas te beperken. Moskou kan de gasleveranties gebruiken als politiek drukmiddel. Daarom is Europa op zoek naar alternatieve leveranciers van gas, zoals bijvoorbeeld de VS dat sinds 2016 schaliegas exporteert. Als Nederland afhankelijker wordt van import heeft dat voor- en nadelen. Het nadeel is het drukmiddel van bijvoorbeeld Rusland, wat meestal prijsverhogend werkt. Goedkoper schaliegas  uit Amerika zou de prijs in Nederland kunnen drukken.

Nog meer zonne-energie

In 2017 is een recordgroei aan nieuw vermogen via zonnestroom opgewekt: 600 à 700 MW. Het CBS stelt dat het vermogen in 2016 met 534 MW groeide tot een totaal van 2.049 MW. Voor 2018 verwachten zij opnieuw een record. Wel is het van belang dat minister Wiebes snel duidelijkheid geeft over de vervangende regeling voor de saldering. Ook al geeft hij aan dat consumenten en organisaties met kleinverbruikaansluitpunten die nu zonnepanelen kopen erop kunnen rekenen dat zij niet zullen worden benadeeld door de afschaffing van de salderingsregeling. Het alternatief waaraan hij werkt, gaat ook uit van een terugverdientijd van zeven jaar.

Verbod op gasgestookte CV-ketels

Op aandringen van de Tweede Kamer gaat minister Wiebes onderzoeken of er een verbod ingesteld kan worden op de aardgasgestookte CV-ketels. Vooral mensen en organisaties die hun CV-ketel vervangen, waarschijnlijk zo’n 400.000 exemplaren, krijgen hiermee te maken. In de nieuwbouw zijn al steeds meer oplossingen om gasloos te worden.  

Deel dit artikel