Vendor lock-in, the way NOT to go forward

ICT aansluitingen_web

Vendor lock-in en technology lock-in, twee begrippen die je veel hoort als het over de ICT-zaken in je zorgorganisatie gaat. Maar wat is het nu precies?

Daarover kun je bij Intrakoop advies vragen. Kost niets. En het levert uiteindelijk best wat op. Hieronder leggen we de basisbegrippen vast even uit.

Vendor lock-in

Om kort te gaan, je zorginstelling is ooit begonnen met servers van merk X, daarop is na verloop van tijd uitgebreid, ook met servers van merk X. En nu de tijd daar is om die hele verzameling servers te vervangen ga je natuurlijk uit van………..juist, merk X. En dat vraag je dus ook uit in je aanbestedingsdocument. Dat is een mooi voorbeeld van vendor lock-in. En dat kan best eens heel duur en daarom helemaal niet efficiënt uitpakken. 

Technology lock-in

Deze vorm van lock-in is makkelijker uit te leggen, gebruik je een iOS of een Android telefoon? Als het een iOS telefoon is en je zoekt uitbreiding met bijvoorbeeld een tablet, laptop of desktop computer en je wilt die telefoon makkelijk in dat netwerk blijven gebruiken dan is de beste keuze voor al die hardware….hardware die ook draait op iOS. Dat is technology lock-in, het besturingssysteem van in dit geval merk A is moeilijk compatibel te krijgen met devices die andere besturingssystemen gebruiken. Je wordt een soort van gedwongen merk A te blijven gebruiken omdat de technologie van merk A minder goed samenwerkt met merken die gebruik maken van andere besturingssystemen. (Voor het merk S geldt overigens omgekeerd exact hetzelfde)

Vraag ons om advies

Begrijpelijkerwijs zijn beide vormen van lock-in niet aan te raden en leveren ze waarschijnlijk nooit de gewenste inkoopvoordelen op als je aan vervanging denkt. Zeker niet als je niet verder kijkt dan de markt van jouw ‘preferred and locked-in vendor’ lang (of breed) is. Praat hier daarom eens over met onze ICT-adviseur. Samen met onze partner Protinus IT durven we de uitdaging aan dat we de hele markt kennen en je daarmee een goed alternatief kunnen bieden voor wat er nu binnen je organisatie aan hard- maar zeker ook software voorhanden is. Voor het vervangen van al je desktops, maar ook voor een vervanging van alle mobiele devices, of je storage oplossing en ook voor alle andere ICT-gerelateerde zaken. Bel ons, je zal zien dat het de moeite waard is. 

 

Deel dit artikel

Neem contact op

Meer weten over oplossingen die enige vorm van lock-in tegengaan en wellicht besparingen opleveren? Bel met:

Patrick van Lonkhuijzen
Consultant
  • 06 55 72 12 81