Een complexe verhuizing voorbereiden, een praktijkvoorbeeld

Mondial Movers

Zorgpartners Midden-Holland kan bij iedere verhuizing rekenen op de deskundige hulp van Mondial Movers, dé zorgverhuizer van Nederland en Intrakoop-leverancier. “Mondial Verhuisbedrijf Henneken is voor ons een betrouwbare partner: we weten dat zij zorgen voor een soepele verhuizing en dat ze rekening houden met de uiteenlopende zorgvragen van cliënten”, vertelt Marc Veeger, coördinator facilitaire services van Zorgpartners Midden-Holland (lid van Intrakoop).

Bij de verhuizing van locatie De Hanepraij zijn er bijvoorbeeld 230 bewoners in slechts vier dagen verhuisd. Op de vijfde dag werd het kantoormeubilair overgebracht. “De Hanepraij biedt intensieve verpleeghuiszorg voor mensen met lichamelijke beperkingen, dementie of niet-aangeboren hersenletsel. Een verhuizing is voor onze doelgroep zeer ingrijpend: het gaat om mensen die op leeftijd zijn en te maken hebben met een aandoening. Het is daarom belangrijk dat een verhuizing niet al te lang duurt en dat er met alle specifieke wensen rekening wordt gehouden”, vertelt Marc Veeger. In zijn functie als coördinator facilitaire services heeft hij de afgelopen jaren met diverse verhuizingen te maken gehad. Om deze vlot en soepel te laten verlopen is een grondige voorbereiding noodzakelijk. Voorafgaand aan elke verhuizing wordt er daarom een werkgroep samengesteld, waarin vertegenwoordigers van de zorginstelling én van het Mondial Verhuisbedrijf plaatsnemen. Zij komen in de maanden voor de verhuizing regelmatig bij elkaar om alles door te spreken. Er wordt een draaiboek gemaakt waarin exact per verhuisdag beschreven staat wat er moet gebeuren en welke individuele afspraken er zijn gemaakt met bewoners en medewerkers. Dit is noodzakelijk omdat zorgverhuizingen complexe projecten zijn.

“Wij weten wat ze bij het verhuisbedrijf nodig hebben om snel te kunnen verhuizen en zorgen er daarom zelf voor dat wij alles zo goed mogelijk hebben geregeld. We hebben speciale formulieren waarop alle afdelingen aan kunnen geven hoeveel meubilair er verhuisd wordt. Zodoende komen de verhuizers nooit voor verrassingen te staan: het volume dat wij opgeven klopt precies. Bovendien worden alle items voorzien van een sticker, zodat de verhuizers geen tijd kwijt zijn om na te vragen waar iets naar toe moet. Ook alle bijzonderheden zijn genoteerd in het draaiboek, dit geldt zowel voor de woningen als voor de kantoorruimtes. Mondial kan voor ons tevens zorgen dat de werkplekken weer goed geïnstalleerd worden als het gaat om de ICT-bekabeling en het ergonomisch instellen van de werkplek”, aldus Marc. "Het fijne van Mondial is dat zij op de verhuisdag zelf flexibel zijn: als wij bijvoorbeeld tijdens de verhuizing merken dat in een kantoorruimte een andere opstelling toch beter zou zijn, dan pakken ze dat op.”

Anders dan bij een reguliere verhuizing, komt het bij een zorgverhuizing nog meer aan op de details. Een verhuizing kan ten slotte geen vertraging oplopen omdat dat te stressvol is voor de bewoners. Bij Mondial zijn er daarom speciale ‘zorgverhuizers’ in dienst, die opgeleid zijn om hier rekening mee te houden. “Wij merken in de praktijk dat de verhuizers het contact met de bewoners heel leuk vinden. Dat is voor ons ook mooi om te zien. Juist deze inzet van de zorgverhuizers is voor ons één van de redenen waarom we graag met Mondial samenwerken.” 

Over Mondial Movers

Mondial Verhuisbedrijf Henneken maakt onderdeel uit van het samenwerkingsverband Mondial Movers. Er zijn 27 vestigingen door heel Nederland. Mondial Movers is Intrakoop-leverancier en biedt diverse diensten aan, waaronder zorgverhuizingen, projectmanagement, handymandiensten en opslagmogelijkheden met MoBis.

Deel dit artikel