Lukt het jou om hackers buiten te houden?

Cybersecurity

Wie het ICT-nieuws gevolgd heeft, is de afgelopen dagen veel tegen gekomen over beveiligingslekken in zorgsystemen.

Zo melden diverse bronnen over twee ethical hackers1. Deze wisten pacemakers en insulinepompen van een bepaald merk te hacken waarmee de werking van de pacemaker of insulinepomp te beïnvloeden is. Natuurlijk is uitleg over wat een kwaadwillende hiermee zou kunnen overbodig.

Ook lezen we een bericht van McAfee over het hacken van patiëntmonitoren, zoals gebruikt in ziekenhuizen, waardoor deze andere waarden weergeven dan zou moeten. Door deze waarden aan te passen kan bijvoorbeeld medicatie worden toegediend die schadelijk is voor de patiënt. Gelukkig moet de hacker zich op het netwerk bevinden waar ook de monitor zich bevindt. 

Als we dit laatste combineren met het nieuwsbericht over via de fax de multifunctionele printer overnemen om zo een springplank te maken om verder het netwerk binnen te dringen, dan wordt plotseling pijnlijk duidelijk welke onaangename zaken mogelijk worden. En dit is dan nog maar het nieuws van een kleine week.

Het is dan ook zaak om de beveiliging van je netwerk een continu aandacht te geven. Een samenspel van firewalls, segmentatie, updates en detectiemaatregelen is onontbeerlijk. Vanuit Intrakoop kunnen we samen met Protinus IT en diverse leveranciers je organisatie adviseren over het beveiligen van de ICT-omgeving. En als je wilt, kunnen we ook de beveiligingsoplossingen leveren.

1Persoon die hacks uitvoert om kwetsbaarheden te ontdekken en te delen met de fabrikant en/of gebruiker.

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je hierover eens van gedachten wisselen neem dan contact met mij op:

Patrick van Lonkhuijzen
Consultant
  • 06 55 72 12 81