Subsidieronde duurzame energie start 12 maart
Van 12 maart tot 4 april 2019 kun je subsidie aanvragen voor duurzame energie (SDE). Heb je er vragen over? Bekijk de vragen die andere leden stelden tijdens onze bijeenkomsten in Rotterdam en Zwolle. En doe er je voordeel mee.
Is de hoogte van de subsidie niet afhankelijk van de teruglevering of het eigen verbruik?
Stroom die je opwekt voor eigen gebruik levert 2,8 cent minder subsidie op dan stroom die je direct teruglevert. Maar de subsidie blijft ook voor eigen gebruik interessant.
Is teruglevering interessant voor de zorg?
Ja, maar het ligt ook aan de ambitie van de instelling of je meer aan duurzame energie wilt opwekken dan je als organisatie zelf nodig hebt. In principe moet je uitgaan van de verhouding tussen het verbruik en het aantal zonnepanelen.
Mag je een maximum aantal kWh terugleveren aan het net?
Nee. De enige belemmering is een fysieke beperking.
Hoe zit het met SDE voor wooncomplexen? Wat doe je als
een pand deels bestaat uit zorgappartementen en deels uit een
zelfstandig wooncomplex?
Dit is een ideale situatie om voor een deel van het dak SDE aan te vragen en het andere deel van het dak te benutten voor een postcoderoos.
Hoe groot mag de postcoderoos zijn?
De PostCodeRoos regeling is ruim drie jaar geleden geïntroduceerd als financieringsmogelijkheid om samen zonne-energie op te wekken, zonder dat de zonnepanelen op het eigen dak hoeven te liggen. Het is een manier om korting op energiebelasting te krijgen door energie met elkaar uit te wisselen.
De postcoderoos is het postcodegebied waarin de productie-installatie voor duurzame energie ligt, plus de direct aangrenzende postcodegebieden (gebieden waarin alle postcodes dezelfde vier cijfers hebben). Ook postcodegebieden die alleen raken met een 'punt' horen bij de postcoderoos.
Kun je met SDE ook een postcoderoos doen?
Nee, deze combinatie is niet mogelijk. Je kunt wel een postcoderoos starten op het dak, waarop zonnepanelen met SDE liggen.
Kun je deze subsidie gebruiken voor nieuwbouw?
Ja, ook als een pand recent is opgeleverd met zonnepanelen kun je nog gebruik maken van een SDE-subsidie.
Mag je bij SDE 50 zonnepanelen over meerdere panden verspreiden?
Ja, als deze panden gezamenlijk beschikken over 1 gezamenlijke meter. In de praktijk komt dit zelden voor.
Wat gebeurt er met de subsidie, als je je pand verkoopt?
De subsidie voor duurzame energie is gekoppeld aan de EAN-code van de locatie. De nieuwe eigenaar zal profiteren van de reeds gedane investering.
Kan ik SDE aanvragen voor een huurlocatie?
Ja, dat kan. Je kunt bijvoorbeeld een zonnehuurcontract afsluiten met de verhuurder.
Kijk voor meer informatie over de subsidie duurzame energie op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
Ondersteuning via Intrakoop
Je kunt je subsidieaanvraag via Intrakoop uitbesteden aan Hellemans Consultancy of INNAX Gebouw & Omgeving. Zij weten wanneer je de aanvraag moet indienen om de meeste kans op succes te hebben. Zij kunnen ook helpen bij het opstellen van de business case.