Roaming, hoe zat het ook alweer?

Roaming Toscane

Het is weer vakantietijd. En op vakantie wil je natuurlijk andere dingen doen dan in Nederland, dat is logisch.

Sommige gewoontes leer je maar moeilijk af in zo’n vakantie, we hebben het dan natuurlijk over het gebruik van je telefoon. Eventjes bellen naar het thuisfront, een foto op Instagram plaatsen of het Nederlandse nieuws checken: het is allemaal zo gepiept.

Op vakantie in het buitenland kom je qua mobiele telefoon in aanraking met ‘roaming’. Als je aan het ‘roamen’ bent, ben je op je mobiele telefoon bereikbaar in het buitenland en kun je bellen, sms’en en internetten. Zodra je de Nederlandse grens overgaat maakt je smartphone contact met het netwerk van een lokale provider. Dat is uiteraard niet gratis en tot 2017 legde je provider de rekening hiervoor bij jou neer. Dankzij nieuwe regels van de Europese Unie mag dat niet meer. Daarom kun je nu overal in Europa bellen, internetten en sms’en vanuit je bundel. Je kunt je telefoon in heel Europa dus op dezelfde manier gebruiken als in Nederland. In heel Europa? Nou, er zijn wel wat uitzonderingen op die regel.

De addertjes onder het gras

Zoals gezegd mogen Nederlandse providers geen roaming kosten rekenen voor gebruik in de Europese Unie. Dit betekent dat je nog steeds extra moet betalen wanneer je op vakantie gaat naar landen buiten de EU (denk aan bijvoorbeeld  Noorwegen, Turkije en Zwitserland). Zolang het Verenigd Koninkrijk nog bij de EU hoort zijn ook daar de roaming kosten afgeschaft. Ons advies bij die landen die buiten de EU vallen; bekijk het contract van jouw aanbieder, het zou zomaar kunnen dat er coulante tarieven gelden in die landen.

Een ander ‘addertje’ om rekening mee te houden is het feit dat providers je nog steeds extra mogen belasten wanneer je vanuit je eigen land naar andere Europese lidstaten belt. Wanneer jij vanaf je vakantieplek in Spanje naar Nederland belt, is er niets aan de hand. Bel je vanuit Nederland naar het Griekse hotel om te checken of je reservering in orde is, betaal je deze kosten wel buiten je abonnement. Voorheen verschilden deze tarieven per provider, wat tot hoge belkosten kon leiden. Sinds mei 2019 heeft de EU echter maximumtarieven ingesteld voor bellen naar het buitenland. Hier betaal je standaard niet meer dan 23 eurocent per minuut voor.

‘Onbeperkt’ internet: niet helemaal onbeperkt

Heb je een ‘onbeperkt’ abonnement? Dan geldt er een zogenaamde ‘fair use policy’. Je mag bijvoorbeeld maximaal 10GB per maand in het buitenland internetten. Alhoewel binnen de EU data gebruikt kan worden tegen dezelfde kosten en vanuit dezelfde bundel als in Nederland, is er een aantal zeer belangrijke aandachtspunten, om onnodige en soms zeer forse kosten te voorkomen. 

We merken dat tijdens vakanties het mobiele data-abonnement ingezet wordt om als ‘hotspot’ in te zetten om bijvoorbeeld familieleden van internet te voorzien. Dit kan tot zeer fors bundel overschrijdend dataverbruik leiden

Dit dataverbruik wordt vaak veroorzaakt door het streamen van video’s, TV kijken, muziek luisteren, diverse social media gebruiken. Het kan allemaal, en met een goede 4G-verbinding ook razendsnel, maar het kan zeer forse kosten opleveren

Ons advies is je mobiel te gebruiken zoals binnen Nederland, en vooraf bij je provider of telecombeheerder te informeren of jouw vakantiebestemming een EU-land is conform de regelgeving van je provider. 
Ga je over je bundel heen? Dan mag je provider in de EU maximaal €7,70 per GB in rekening brengen. Bovendien is er vaak een maximum aantal dagen dat je in het buitenland van je bundel gebruik mag maken.

Allemaal zaken om rekening mee te houden als je op vakantie gaat de aanstaande periode. Toch wensen we je een fijne vakantie. Mocht je vragen hebben over mobiele telefonie in het algemeen helpen we je natuurlijk graag. Collega Andor Kemper weet bijna alles over (mobiele) telefonie en is graag bereid al je vragen daarover te beantwoorden. 

Deel dit artikel

Neem contact op

Andor Kemper
Inkoop Consultant
  • 06 53 33 03 86