Zonnepanelen op kleine locaties, nu of nooit

Duurzaam

Veel zorgorganisaties overwegen te investeren in zonnepanelen. Vaak wordt dan eerst naar de grote locaties gekeken, omdat je daar de meeste zonnepanelen kunt plaatsen. Maar financieel kunnen juist ook locaties met kleinverbruik interessant zijn voor zo’n investering.

Goede investering

ING heeft onderzocht welke investeringen in de woningmarkt gunstig zijn om nu te doen. En wat blijkt? Van de vijf onderzochte maatregelen leveren zonnepanelen financieel het meeste rendement (14,7%) op. Op een goede nummer twee komt isolatie (4,8% rendement). Tot en met 2030 zullen de energiekosten namelijk met 13% toenemen, zo verwacht ING. 7% door hogere marktprijzen en 6% door stijgende belastingen. Niets doen aan verduurzaming is daardoor waarschijnlijk de duurste optie. 

Subsidie tot en met 2022

De komende drie jaar ben je nog verzekerd van een flinke subsidie. Je kunt namelijk tot en met 2022 het opwekken van je duurzame elektriciteit 100% salderen. Dat betekent dat je circa 11 cent subsidie krijgt per kWh, in de vorm van korting op energiebelasting, Opslag Duurzame Energie en BTW! Bij een grootverbruikaansluiting gaat het slechts om circa 4 cent per kWh, als de SDE+- subsidie wordt toegekend. Na 2022 wordt een steeds kleiner percentage gesaldeerd, totdat er in 2031 een terugleververgoeding overblijft. 

Deel dit artikel

Neem contact op

Kunnen we je helpen bij het analyseren welke locaties geschikt zijn voor zonnepanelen, bij een businesscase of bij de inkoop van zonnepanelen? Of heb je andere vragen? Neem dan contact op met

Elise ter Heine
Contractmanager Energie
  • 06 13 15 28 93