3 tips om een besmetting te voorkomen

Handhygiëne met de producten van Essity Tork

Uitbraken van virus- of bacteriële infecties halen regelmatig het nieuws. Zo waren er onlangs diverse hepatitis-A besmettingen, het influenzavirus steekt iedere jaar een aantal keren de kop op en momenteel is wereldwijd het corona-virus actief. De WHO houdt dit scherp in de gaten. Het voorkomen van de verspreiding van virussen en bacteriële besmettingen is in iedere instelling van groot belang.

Je wilt jouw cliënten een veilige leefomgeving bieden zeker als hun weerstand wegens gezondheidsproblemen verminderd is. Dagelijks kun je de risico’s met betrekking tot de overdracht van virussen en/of bacteriën op verschillende plaatsen verkleinen. Simpele aanpassingen in het gedrag van medewerkers en bezoekers helpen hier bij. 

Tip 1: Plaats een handhygiëne poster op ieder toilet
Ziekteverwekkers verspreiden zich eenvoudig via handcontact. Een goede handhygiëne is zeer effectief en voorkomt besmettingen. Door het plaatsen van een poster met hierop de juiste methode attendeer je bezoekers en medewerkers hier regelmatig op.

Tip 2: Controleer temperatuur en houdbaarheid van de maaltijden
Door voeding voldoende te verhitten en op de juiste temperatuur te serveren voorkom je de vermenigvuldiging van bacteriën. Het afdekken van de maaltijd voor het serveren is ook essentieel in het voorkomen van besmetting via de maaltijd. De houdbaarheid, zeker van reeds bereide producten, verdient een stelselmatige controle.   

Tip 3: Druk géén lucht uit afval- en waszakken
Het zal je niet verbazen dat het schoonmaken van ruimtes en het juist afvoeren van afval een grote bijdrage levert aan het voorkomen van besmettingen. Hierbij wordt regelmatig de lucht uit de zakken geduwd om ruimte te creëren. Niet doen! Het veroorzaakt ongewild de verspreiding van ziekteverwekkers. 

Beleid voor hygiëne- en infectiepreventie geborgd?

Goede hygiëne en infectiepreventie is een onderdeel van de zorg die je jouw cliënt wil bieden. Is het beleid in jouw organisatie van dit onderdeel op orde? Om hierin advies te kunnen geven ontwikkelden we, samen met leden en leveranciers, de hygiënescan. Met deze scan brengen we de hygiëne en infectierisico’s in jouw organisatie in kaart. Daarnaast helpt het je organisatie op weg naar goede hygiëne en infectiepreventie en de borging hiervan. 

 

Deel dit artikel

Neem contact op

Heb je vragen over dit artikel of de hygiënescan? Neem contact op met:

Jolanda van Dinteren
Inkoper/productmanager Facilitair
  • 06 13 32 61 46