De meest sexy energiemaatregel van Nederland

Oudere mensen in woonkamer zorgorganisatie

En dat is niet #vangaslos. Als je aardgas uit Groningen bedoelt, zijn de meeste mensen het wel eens met elkaar. Om de aardbevingen te stoppen moet er fors minder aardgas worden opgepompt en het liefst gaat de gasput dicht. Kan er dan helemaal geen gas verbruikt worden?

Nee, we halen het simpelweg ergens anders vandaan (vooral uit Noorwegen en Rusland). Is dat dan duurzamer? Niet als je met  duurzamer minder CO2-uitstoot bedoelt. Gas dat we importeren heeft namelijk circa 30% meer impact op het klimaat. Uit een rapport van HCCS blijkt zelfs dat de klimaatwinst door investeringen in zonnepanelen en windmolens volledig teniet is gedaan door de import van gas uit het buitenland. 

Sexy

Als zorgorganisatie heb je geen invloed op waar je gas vandaan komt. Maar wel op de hoeveelheid gas die je nodig hebt om je gebouwen te voorzien van warmte of stroom. Terwijl de meeste zorgorganisaties bezig zijn met het verduurzamen van de gebouwen via warmtepompen, zonnepanelen en ledverlichting, zou er veel meer aandacht moeten gaan naar minder ‘sexy’ maatregelen zoals isolatie. Door eerst naar besparing te kijken en dan pas naar eigen opwek, volg je de “trias energetica”. Dit is een in Delft bedachte methodiek die uitlegt hoe je het beste je energievoorziening kunt verduurzamen. Als we in de hele zorg 20% gas besparen door isolatiemaatregelen en slimmer instellen van installaties, besparen we daarmee 0,12% van de totale Nederlandse CO2-uitstoot. Die klimaatwinst in CO2 is even groot als het plaatsen van circa 2,2 miljoen zonnepanelen.

Door onze vraag naar warmte flink aan te pakken kunnen we veel meer CO2 reduceren dan door het opwekken van onze eigen stroom met zonnepanelen. Waarom doen we dit dan niet op grote schaal? 

Isolatie

Een reden kan zijn dat je isolatie minder goed kunt financieren dan bijvoorbeeld zonnepanelen. De bank kan moeilijk de isolatie uit je muur trekken en opnieuw verkopen. Bij zonnepanelen kan dat wel, al zal het in de praktijk bijna niet voorkomen. Daarnaast is je besparing bij isolatie afhankelijk van de buitentemperatuur en het gedrag. 
Een andere reden kan zijn dat zorginstellingen geen subsidie voor isolatie kunnen aanvragen. Overigens is subsidie ook niet nodig, want in veel gevallen is de terugverdientijd van isolatie vele malen korter dan zonnepanelen.

Comfort

Deze financiële gebreken vallen - wat mij betreft - in het niet ten opzichte van het grote voordeel voor de zorg dat lastig in euro’s is uit te drukken. Ik heb het niet over het tegengaan van opwarming van de aarde, maar wel het verbeterde comfort dat ontstaat door isolatie. Een comfortabel binnenklimaat zonder tocht en kou is voor cliënten enorm belangrijk. Een dikkere buitenschil draagt bij aan een comfortabeler binnenklimaat. Dat is dus goed voor de energierekening én voor de cliënt. 

Door het reduceren van de vraag naar warmte hoeven we ook minder gas uit Rusland en de Verenigde Staten te importeren. Dat betekent klimaatwinst en ook een grotere onafhankelijkheid van landen met wereldleiders die ik niet op mijn verjaardag zou uitnodigen. Laten we het reduceren van onze energievraag dus sexy maken om zo het klimaat te redden!

Deel dit artikel