Tips voor opslag medicijnen in hete zomer

Arts bij medicijnenkast_web

Medicijnen kunnen onder invloed van warmte veranderen van samenstelling. Dat heeft ook invloed op de werking. Daarom is het van belang medicijnen juist in een hete zomer goed te bewaren.

De ideale bewaartemperatuur voor medicijnen die niet in de koelkast bewaard hoeven worden is een droge plek met een temperatuur van 15 tot 25 graden. In de meeste gevallen zal het binnen niet warmer worden. Maar er kunnen altijd omstandigheden zijn dat deze grens wel wordt overschreden.

Welke gevolgen heeft extreme warmte op medicijnen?

Zetpillen kunnen door de omgevingswarmte smelten. Het vet en de vaste stoffen ontmengen en zijn niet meer te gebruiken. De veranderingen in andere medicijnen zijn afhankelijk van de samenstelling en de vorm. Tabletten ontleden onder invloed van warmte, maar het is zelfs bij een temperatuur van 35 graden een langdurig proces. Vloeistoffen zoals dranken, ampullen en druppels zijn zo gemaakt dat een hogere omgevingsapparatuur de samenstelling niet beïnvloedt. 

Waar moet je medicijnen bewaren?

  • Een droge kast of ruimte die niet warmer wordt dan 25 graden is afdoende.
  • Een donkere ruimte of een ruimte op het noorden is ideaal, omdat de zon dan geen extra invloed kan hebben op de temperatuur. 
  • Medicijnen die je niet in de koelkast moet bewaren, mag je tijdens een warme periode ook niet in de koelkast leggen. Als deze medicijnen wel in de koelkast bewaard worden, kan de samenstelling wijzigen. Denk bijvoorbeeld aan het kristalliseren van sommige stoffen onder invloed van de temperatuur. 
  • Medicijnen die je wel in de koelkast moet bewaren, moet je zolang mogelijk koel houden. Voor de toediening van oogdruppels of injecties kun je het flesje of de ampul voor toediening even in de hand opwarmen (koude druppels in je ogen of een koude vloeistof in je ader is echt onaangenaam!)

Belangrijk is dat je niet op eigen initiatief de bewaarplaats van medicijnen verandert. Als de temperatuur in huis of op de afdeling te warm wordt en je hebt vragen over een goede bewaarlocatie, neem dan contact op met je apotheek. Zij zullen samen met je op zoek gaan naar de beste oplossing. 

 

 

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je meer weten over het juist bewaren van medicijnen in de zomer? Stel je vraag aan je apotheek of neem contact op met

Jose van Engelen
Contractmanager Farmacie
  • 06 23 17 98 07