Voorkom een datalek voordat het te laat is!

Phishing

Phishing is het verkrijgen van persoonlijke data van personen gebruikmakend van een illegale methode. Vaak uitgevoerd door een cybercrimineel die vanaf een misleidend e-mailadres vraagt om jouw persoonlijke logingegevens.

Vroeger waren phishingmails makkelijk te herkennen door onder meer spelfouten. Echter, nu de kwaliteit van deze mails steeds hoger wordt, zijn ze moeilijker van echt te onderscheiden.

Welke risico’s loopt een zorginstelling door phishing?

Bij ziekenhuizen en zorgorganisaties zijn veel persoonlijke gegevens te verkrijgen. Dat komt door het grote aantal patiënten en zorgmedewerkers dat binnen die organisaties actief is. Werknemers verwerken veel gegevens, patiënten leveren veel gegevens. Bovendien is niet alleen data van en over de cliënt relevant, maar kan data van en over zorgverleners, zoals roosterinformatie, ook van meerwaarde zijn. Deze data gebruiken hackers uiteindelijk voor geldelijk gewin. Verschillende voorbeelden van en berichten over hacks op zorgorganisaties deden afgelopen jaar de ronde (lees hier meer)

Wat is de potentiële schade van een phishing attack bij zorginstellingen? 

Vaak zijn de gevolgen van een phishingaanval aanzienlijk. Denk hierbij aan het stil leggen van de bedrijfsvoering, patiëntgegevens die op straat komen te liggen, wat leidt tot reputatieschade en de financiële consequenties van boetes door het niet voldoen aan de wettelijke regelgeving.  

Hoe kan je phishing voorkomen?

  • Volg het webinar van Holmes (een leverancier van onze strategische ICT-partner Protinus) op 22 of 24 juni as. En krijg op die manier handvatten om bewustwording van phishing bij medewerkers te vergroten
  • Gebruik een sterk wachtwoord. Wil je checken of jouw wachtwoord sterk genoeg is? Kijk op www.veiliginternetten.nl
  • Door het periodiek testen van het personeel van je zorgorganisatie door phishing simulaties
  • Voeg een hulpmiddel toe aan Outlook zoals de Holmes Security Coach, hierdoor zie je in één ogenblik of een mailtje veilig is.

Wil je meer weten over phishing en hoe je de bewustwording in de organisatie op dit gebied kunt vergroten? Meld je dan aan voor het webinar over phishing via https://intrakoop.itsite.nl/holmes of neem contact op met Simon Kuipers. 

Deel dit artikel

Neem contact op

Meer weten over hoe je phishing kan voorkomen? Bel collega Simon Kuipers.

Simon Kuipers
Productgroepmanager ICT
  • 06 54 77 10 26