;

Ouderen eten minder gezond, taskforce pakt probleem aan

Eten en drinken

In september van het afgelopen jaar werd de taskforce Gezond eten met ouderen in het leven geroepen door de ministeries van EZ & VWS. Natuurlijk weten we allemaal dat gezond eten essentieel is, zeker ook voor ouderen. In eerste instantie vooral om fit te blijven, maar ook om op een gezonde manier oud te worden.

Deze taskforce wil hiervoor goede ideeën en initiatieven verzamelen en daar meer bekendheid aan geven. Partijen als zorgaanbieders, supermarkten en groente- en fruitproducenten zouden zich bij de beweging moeten aansluiten, aldus VWS. De taskforce heeft als boegbeeld Janny van der Heiden, culinair publiciste en o.a. jurylid bij het populaire Tv-programma ‘Heel Holland Bakt’ dat door omroep Max wordt uitgezonden. Vanuit het segment Eten & Drinken wordt een belangrijke rol voor Intrakoop in dit gebied voorzien.

Onderzoek van zowel het  ministerie van VWS (2015) als de Stuurgroep Ondervoeding laat zien dat 15-30% van de ouderen in Nederland last heeft van ondervoeding. Daarom zou er in kaart gebracht moeten worden waarom ouderen thuis slecht eten en hoe de maaltijdvoorziening van zorginstellingen eruit ziet. Ook omroep Max heeft onderzoek gedaan onder ruim honderd ouderen.

Daaruit komt het volgende patroon naar voren:

  • Mensen vinden het moeilijk om alleen te eten (Het hebben van een partner geeft een reden om je best te doen m.b.t. eten koken & boodschappen doen)
  • Partner valt weg. Dan valt ook het nut en het plezier om goed voor jezelf te zorgen weg
  • Het is veel teveel werk om voor jezelf te koken
  • Voor jezelf koken is voor sommige ouderen te duur
  • Het assortiment van supermarkten sluit slecht aan op doelgroep
  • Kennis om goed te koken ontbreekt. Wat heb je nodig en wat houdt je vitaal?

Het Max-onderzoek laat een duidelijke relatie zien tussen eenzaamheid en ondervoeding. Op de website van omroep Max is een apart dossier aangemaakt met als titel: De tanden in ondervoeding.   

Intrakoop vindt het belangrijk om bij te dragen aan een oplossing en wil positieve initiatieven op het gebied van maaltijden voor ouderen in kaart te brengen. Wij denken dat wij samen met onze leveranciers een bijdrage aan één en ander te kunnen leveren. Momenteel zijn we in gesprek met zowel fabrikanten als distributeurs om de details van onze samenwerking over 2018 af te stemmen. Dit thema zal in die gesprekken zeker meegenomen worden. 

 

 

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je meer weten over wat Intrakoop doet aan dit onderwerp? Neem dan contact op met:

Bram Buyserd
Inkoper/productmanager Eten & Drinken
  • 06 12 56 89 49
;