6 miljard subsidie voor duurzame energie dit voorjaar

Spaarvarken

De overheid stelt in 2018 € 6 miljard beschikbaar aan subsidie voor duurzame energie (SDE). Dat is evenveel als vorig jaar en in lijn met het Energieakkoord. Nieuw is dat er nu onderscheid is tussen netlevering en niet-netlevering.

Niet-netlevering

Netlevering is de stroom die direct vanuit de zonnepanelen naar het elektriciteitsnet gaat. Bij niet-netlevering zet je de opgewekte stroom in voor je eigen gebouw. Dit wordt vaak gezien als energiebesparing. Je hoeft deze stroom niet in te kopen en betaalt er ook geen energiebelasting over. De overheid ziet dit als oversubsidiëring. Daarom krijg je minder subsidie, als je je zonnestroom zelf verbruikt. 

Subsidiebedragen in centen per opgewekte kWh
 SDE+ subsidie (maximaal)  11,2
 Correctiebedrag netlevering 3,8
 Netto subsidie netlevering (11,2-3,8) 7,4 
 Correctiebedrag niet-netlevering 6,3
 Netto subsidie niet-netlevering (11,2-6,3) 4,9

 

Wat betekent dit voor de zorg?

Simpel gezegd heeft dit twee gevolgen. Je moet het verschil tussen netlevering en niet-netlevering bijhouden. En je krijgt 2,5 cent per kWh minder subsidie, als je de opgewekte zonnestroom voor je eigen gebouw gebruikt. Dit is bij zorggebouwen bijna altijd het geval. Het is daardoor nog belangrijker een goede business case te maken, voordat je SDE+ subsidie aanvraagt.

Ondersteuning via Intrakoop

Je kunt je SDE+ subsidieaanvraag via Intrakoop uitbesteden aan Hellemans Consultancy of INNAX Gebouw & Omgeving. Zij weten wanneer je de aanvraag moet indienen om de meeste kans op succes te hebben. Zij kunnen ook helpen bij het opstellen van de business case. 

Deel dit artikel