'Als je geen doel hebt, kun je nooit scoren!'

Eten en drinken

Hoe kom je als zorgorganisatie tot een passende visie op eten&drinken voor je cliƫnten? Of hoe scherp je die visie aan?

In onze interactieve workshop ‘Visie op eten & drinken’ krijg je handvatten om je eigen visie te ontwikkelen. Omdat een heldere visie onmisbaar is, als je goede keuzes wil maken. 

‘If you don’t know your past, you won’t know your future.’ Een uitspraak van Ziggy Marley, zoon van de legendarische reggaezanger Bob Marley. Met dat bruggetje opent Intrakoopadviseur Christiaan Brunen de workshop ‘Visie op eten & drinken’ op 13 maart in Tiel. ‘Dat geldt ook voor organisaties. Wil je weten waar je naar toe gaat en een visie daarop ontwikkelen? Dan moet je eerst weten waar je vandaan komt en waar je nu staat.’ 

Handvatten

‘Maar hoe kom je tot een visie, in dit geval op het eten&drinken voor je cliënten? Een visie waarin de hele organisatie zich kan vinden?’, vraagt Christaan. ‘Dat is in praktijk vaak een uitdaging. In deze workshop bieden we je handvatten om te komen tot een passende visie.’ Lian Traa, inkoper en productmanager Eten & Drinken bij Intrakoop, licht het stappenplan voor visievorming kort toe. Begrippen als missie, kernwaarden, visie en strategie legt ze nog eens uit. Deze zorgen in praktijk vaak voor verwarring. 
Lian: ‘Daarbij komen vragen aan de orde als: wat is ons bestaansrecht? Wie zijn wij? Wat vinden wij belangrijk? Wat zijn onze ambities? Maar ook: wat is onze droom voor de toekomst? Wie willen wij zijn? Vragen die essentieel zijn als je je koers wil bepalen voor een succesvolle toekomst. Want “als je geen doel hebt, dan kun je ook nooit scoren!”, zoals Johan Cruijff het eens mooi verwoordde.’

Durf te dromen

Na het inleidende verhaal gaan de 25 deelnemers in groepjes aan de slag met verschillende vragen. Bijvoorbeeld: wat zijn de trends en ontwikkelingen in de zorg en in voeding? En wat gebeurt er in mijn organisatie? Begrippen als keuzevrijheid, flexibiliteit, ondernemerschap en technologische ontwikkelingen komen voorbij. 
Dan is het tijd voor de “overdenkingsfase”. Op een schaal scoren de deelnemers op mogelijke keuzes voor eten&drinken. ‘Probeer te denken zonder beperkingen, durf te dromen’, spoort Lian hen aan. De twee belangrijkste keuzes zetten ze in de “confrontatiematrix”. Hiermee brengen zij praktische consequenties van hun keuzes in kaart. ‘Een handige manier om vanuit je visie keuzes concreet te maken. Dit kun je ook binnen je eigen afdeling doen. Het vraagt om lef, als je het anders wil doen. Maar om goede keuzes te maken en te realiseren met de juiste leveranciers, is een heldere visie van wezenlijk belang.’ 

Vervolg op workshop

Zinvol, zo ervaren de deelnemers de workshop: ‘Goed om onze visie eens te heroverwegen. Om te kijken wat anders of beter kan.’ ‘Leuk om collega’s uit de zorg te treffen en te horen hoe zij kijken naar eten & drinken.’ ‘Een vervolg met wat verdieping zou prettig zijn, bijvoorbeeld: hoe kun je nog beter afstemmen op je doelgroep?’ Lian: ‘Wil je je visie verder uitwerken of je huidige visie herijken? Kun je hulp gebruiken bij het creëren van een stappenplan? Of bij de afstemming van het contractmanagement op je visie? Wij helpen je graag hierbij!’ 

Meedoen?

Ook meedoen aan de workshop ‘Visie op eten & drinken’? Er is nog plek in de workshops op 7 juni in Vlissingen en op 6 september in Losser.

Aanmelden kan hier

Deel dit artikel