GGZ-bijeenkomst Duurzaam inkopen

Kennis delen over duurzaam inkopen

Duurzaamheid neemt een steeds belangrijkere rol in. Ook in de zorg. Maar hoe pak je het in je eigen organisatie aan? Op 8 maart heeft Intrakoop een bijeenkomst over duurzaam inkopen georganiseerd. 12 GGZ-organisaties gingen met sprekers en elkaar in gesprek over de kansen die duurzaam inkopen biedt.

ISO20400 en Fairtrade

Jesse Schrama, productmanager duurzaamheid bij Intrakoop, introduceerde het thema. Hij besteedde aandacht aan de richtlijn duurzaam inkopen (ISO20400), de Green Deal, Pianoo en de Milieuthermometer. 

Daarna nam Royan van Velse, inkoopmanager Rijnstateziekenhuis in Arnhem, het over. De aanwezige inkopers, facilitair managers en beleidsadviseurs duurzaamheid hoorden over zijn motivatie en inspanningen voor fairtrade en de belangrijke rol die inkoop hierin speelt. Rijnstateziekenhuis kreeg als eerste in Nederland het predicaat Fairtrade ziekenhuis.   

Leveranciers en opdrachtgeverschap

In 10 stappen ging Lex de Bruijne van Fira in op het vormgeven en invoeren van duurzaamheidsbeleid. Het online Fira-platform levert een belangrijke bijdrage bij het inzichtelijk maken, meten en monitoren van duurzaamheid van toeleveranciers.
 
Ailin Haijer van MVO Nederland vertelde aan de hand van praktische voorbeelden over de mogelijkheden van circulair inkopen en de uitdagingen van het circulair opdrachtgeverschap.

Kennis delen

In ADSU – Aan De Slag in Utrecht – werken 14 zorgorganisaties in de regio Utrecht samen aan duurzaamheid. Danielle van Elk ging in op hun samenwerking en de kansen die het biedt. Vooral kennis delen en het bieden van een netwerk is van groot belang.

Kennis delen met GGZ-organisaties stond ook centraal bij deze Intrakoop-bijeenkomst op 8 maart. De deelnemende leden waren erg enthousiast. Voor ons aanleiding nog een bijeenkomst over duurzaam inkopen te organiseren, voor alle leden. 

Deel dit artikel