Pact voor Ouderenzorg ondertekend

Kleinschalige zorg

Minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tekende onlangs samen met zo’n 35 andere partijen een Pact voor de Ouderenzorg.

Met dit pact komen de verschillende deelnemers samen in actie om eenzaamheid bij ouderen te signaleren en te doorbreken. Daarnaast wil het pact ervoor zorgen dat goede zorg en ondersteuning thuis georganiseerd word en dat de kwaliteit van de verpleeghuiszorg verbeterd wordt. Van dit laatste onderdeel werd het programmaplan (dat onderdeel uitmaakt van het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg) op 10 april jl. gepresenteerd. Voor de uitvoering van het Kwaliteitskader is 2,1 miljard euro gereserveerd. Het Kwaliteitskader Verpleeghuiszorg beschrijft wat cliënten en hun naasten mogen verwachten van verpleeghuiszorg. Vooruitgang boeken is niet vrijblijvend: het vormt het kader voor extern toezicht en voor inkoop en contracteren van zorg. Dit kwaliteitskader is als kwaliteitstandaard opgenomen in het wettelijke Register van het Zorginstituut.

Daarnaast biedt dit document opdrachten voor zorgverleners en zorgorganisaties om samen de kwaliteit te verbeteren en het lerend vermogen te versterken. Maar hoe je dat eigenlijk? Waar moet je beginnen? Hoe maak je zaken meetbaar? Intrakoop is recent met IFC Groep een samenwerking  gestart om haar leden ondersteuning te bieden in de alledaagse praktijk. 

Samenwerken beste manier

Nederland heeft een grote opgave voor de boeg op het gebied van ouderenzorg. Nu al zijn er 1,3 miljoen 75-plussers, maar in 2030 zal dat aantal zijn gegroeid tot  2,1 miljoen. Dat betekent veel voor de manier waarop we de zorg inrichten in ons land. Een samenwerkingsverband waarin iedereen die voor en met ouderen werkt de krachten bundelt, ontbreekt nog. Samenwerken is de beste manier om de wensen van het pact uit te voeren. Met het Pact voor de Ouderenzorg gaan veel verschillende partijen (zorgaanbieders, verzekeraars, gemeenten, bedrijven) samen aan de slag om de zorg voor ouderen merkbaar en meetbaar te verbeteren. Dit gaan zij o.a. doen door:

  1. de trend van stijgende eenzaamheid onder ouderen te keren;
  2. te zorgen dat ouderen langer thuis willen en kunnen blijven wonen, met de juiste zorg en ondersteuning;
  3. de verpleeghuiszorg te verbeteren zo dat ouderen er de juiste zorg krijgen en de aandacht die zij verdienen, zoveel mogelijk vergelijkbaar met thuis

Gezamenlijke verantwoordelijkheid

De ondertekenaars onderstrepen met het sluiten van dit landelijk Pact voor de Ouderenzorg de gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de kwaliteit van leven van ouderen en verbinden zich aan het meedenken en meedoen met concrete plannen en acties. Het pact wordt in drie programma’s verder uitgewerkt en er worden afspraken gemaakt over de specifieke invulling van acties en wie daarvoor aan zet is. Het pact is het begin van een proces met als doel ouderen in Nederland te laten merken dat de zorg en ondersteuning voor hen, en de generaties daarna, beter wordt.

 

Deel dit artikel

Neem contact op

Bram Buyserd
Manager Coöperatie
  • 06 12 56 89 49