Grip op je verbruik met een energiebeheersysteem (EBS)

Jaarverslagenanalyse Gezondheidszorg 2011-2016

Behoort je zorgorganisatie nog niet tot de voorlopers die effectief sturen op energieverbruik? Een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) biedt uitkomst, als je administratie op orde is. Een korte handleiding om energie en kosten te besparen.

Wetgeving vanuit Europa, uitgewerkt voor Nederland, verplicht zorgorganisaties om maatregelen te nemen en hun vastgoed te verduurzamen. Zo is sinds 1 januari een energieregistratie- en bewakingssysteem (EBS) voor veel sectoren verplicht. Een positieve ontwikkeling, want EBS is een uitstekend middel om grip te krijgen op energie. In drie stappen behaal je een maximaal resultaat. 

1. Registratie bij netbeheerders op orde

Als je organisatie meerdere gebouwen heeft, is de eerste stap het controleren van de registratie bij netbeheerders en leveranciers. Het gebeurt helaas maar al te vaak dat wijzigingen in eigendom niet goed doorgegeven of verwerkt zijn en dat je betaalt voor gebouwen die je niet meer in bezit hebt.

2. Controle van de energiefacturen

Verder levert een kritische blik op de energiefactuur al snel de nodige winst op. Kloppen de hoeveelheden energie? Klopt het tarief? Wordt  de juiste energiebelasting berekend? Ook op dit terrein gaat nog veel fout en valt vaak geld terug te halen.

3. Concrete acties om verbruik terug te brengen

Als de administratie in orde is, kun je  de derde stap zetten: het verkrijgen van inzicht in het verbruik én, belangrijker nog, het nemen van acties om dit verbruik daadwerkelijk terug te dringen.

Inzicht in het verbruik

Een goed EBS geeft inzicht in het verbruik van de aansluitingen over een dag, week, maand of jaar, en de mogelijkheid verbruiken te vergelijken. Een analyse van deze gegevens biedt je al de nodige handvatten. Zoals onverwacht verbruik in de avond of weekend, verkeerd afgestelde gebouwinstallaties en onverklaarbare piekwaardes. Het zal niet de eerste keer zijn dat naar voren komt dat een gebouw ’s morgens vroeg wordt verwarmd (gasverbruik vanaf 4-5 uur), en dat er na zonopkomst gekoeld moet worden (elektraverbruik vanaf 8-9 uur).

Stap voor stap verduurzamen

Door op basis van deze analyses maatregelen te nemen, kun je  een eerste besparing op het verbruik realiseren. Op basis daarvan kun je verdergaande maatregelen overwegen, die het verbruik structureel terugbrengen. Het Activiteitenbesluit verplicht organisaties om energiebesparende maatregelen uit te voeren als je deze binnen 5 jaar terugverdient: een overzichtelijke periode om stap voor stap tot een duurzame zorgorganisatie te komen.

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je meer informatie over het energiebeheersysteem? Neem dan contact op met Mark Massier van INNAX via

Jesse Schrama
Inkoper/productmanager
  • 06 46 13 54 46