Stijging accountantskosten zorg vlakt af, nog geen daling

ICT

De accountantskosten voor de zorgsector zijn in 2017 licht gestegen (+1%) ten opzichte van 2016.

In dat jaar stegen de kosten nog met 12 procent. Daarmee is er weliswaar een einde gekomen aan de jarenlange forse prijsstijgingen, van een echte daling is echter nog geen sprake.

Accountantskosten blijven 'op niveau'

Zorgorganisaties waren vorig jaar gemiddeld 120.000 euro per instelling kwijt aan accountantskosten, gezamenlijk was dat 89 miljoen euro. De accountantskosten blijven 'op niveau’ door de extra financiële verantwoording die verschillende contractpartijen (zorgkantoren, gemeenten, verzekeraars) vragen. Dit is terug te zien bij ziekenhuizen (+0,2%), de VVT (+2,1%) en de gehandicaptenzorg (+2,7%) die een lichte stijging laten zien. De geestelijke gezondheidszorg (GGZ, -1%) ziet de kosten zelfs iets dalen. Dit blijkt uit een analyse van bijna 750 jaarverslagen van zorginstellingen door Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg en onderzoek- en adviesbureau Marlyse-Research.

Meer marktwerking

Uit de analyse blijkt tevens dat vorig jaar het marktaandeel van de grote vier internationaal opererende accountants (Deloitte, EY, KPMG en PWC) in de zorgsector opnieuw is gedaald tot 45 procent. In 2016 en 2015 was dit nog respectievelijk 54 procent en 61 procent. Daarmee lijkt er sprake van meer marktwerking. 

Het hele rapport kun je hieronder downloaden.

Deel dit artikel

Neem contact op

Harald Bresser
Manager Marketingcommunicatie
  • 06 51 59 50 93