Europees Parlement verbiedt wegwerpplastic

Plastic flessen

Met een grote meerderheid heeft het Europese Parlement (EP) recent ingestemd met een verbod op plastic voor eenmalig gebruik in 2021.

Daarnaast is de verplichting om in 2025 drankflessen voor ten minste 35 procent uit gerecyclede plastics te maken aangenomen.

In het pakket van maatregelen dat nu is aangenomen zit ook nog het terugdringen van het gebruik van plastics waarvoor geen alternatieven zijn met 25 procent in 2025. Denk dan aan eenmalige verpakkingen voor bijvoorbeeld hamburgers of sandwiches. Verder wil het parlement dat negen op de tien plastic flessen in 2025 gescheiden worden ingezameld, bijvoorbeeld via statiegeldregelingen. Ruim één op de drie flessen moet dan van hergebruikt plastic zijn gemaakt. 

Het minimum doel van 35 procent aan gerecyclede content in drankflessen wordt als cruciaal gezien om de vraag naar zogenaamd recyclaat op gang te krijgen. De vraag naar recycled-plastics (die als secundaire grondstof voor plastics in plaats van olie kan worden gebruikt) is nu nog te laag om de kringloop ook economisch te sluiten.

Ruime meerderheid

Een ruime meerderheid stemde voor het voorstel om tien plastic producten – waaronder plastic rietjes, bestek, ballonnenstokjes, borden en wattenstaafjes (producten waarvoor een betaalbaar alternatief is)- na 2021 te verbieden. 53 Parlementariërs stemden tegen en 43 onthielden zich van stemming. Eerder deze maand had de milieucommissie al ingestemd met het plan. Haar voorstellen volgen de plannen van de Europese Commissie die in mei zijn gepresenteerd om het gebruik van wegwerpplastic te beteugelen. (Bron: Afvalonline 24-10-2018)

Oplossingen die aansluiten op deze wetgeving

Intrakoop kent een aantal leveranciers dat nu al duurzame oplossingen levert die aansluiten op deze regelgeving. Zo kent onze leverancier King al een milieuvriendelijke assortiment dat onder andere composteerbare non-food producten van zetmeel of cellulose, zoals rPET glazen of tassen van jute, biologisch afbreekbaar bestek, composteerbare bekers, milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, disposables van PLA of suikerriet, duurzame dispensers en gerecycled toiletpapier omvat. Dat assortiment wordt voortdurend uitgebreid met de meest duurzame alternatieven.

Ook Renewi heeft hier over nagedacht, in combinatie met Douwe Egberts werkt zij mee met hun project herbruikbare beker. En ook zelf is Renewi overtuigd van het feit dat de jaarlijks ruim 3 miljard kartonnen bekers die in ons land bij het restafval belanden aangepakt moeten worden. Met haar dienst Collect a Cup biedt Renewi een 100% circulaire oplossing voor kartonnen bekers. Zowel het karton als de polyethyleen coating van kartonnen bekers krijgt een tweede leven als grondstof, dankzij de gescheiden inzameling door Renewi en vervolgens de specialistische verwerking daarvan tot tissues en toiletpapier door Wepa.

Deel dit artikel