De digitale zorgwerkplek van de toekomst

ICT

Woensdag 21 november werd ICT-adviseur Patrick van Lonkhuijzen door Heliview ontvangen om deel te nemen aan de round-table ‘De digitale zorgwerkplek van de toekomst’.

Bij het voorstelrondje bleek al snel dat er behoorlijke verschillen zaten tussen de verschillende aanwezige organisaties voor wat betreft de IT. Van ‘alles zelf in huis doen’ naar ‘alles uitbesteed in de cloud’ kwam naar voren. Zeven verschillende EPD/ECD’s (Elektronische Patiënten Dossiers/ Elektronische Cliënten Dossiers) worden gebruikt waarbij in ons gezelschap Nedap de grootste was qua aantal deelnemers. 

Oorspronkelijk werd een ICT-werkplek gebruikt voor de administratie, deze opzet is onveranderd uitgerold in de zorg. Dit heeft, uiteraard, nooit een goede fit gehad. Tijd dus om één en ander eens goed over te doen. 

De belangrijkste conclusies van de ochtend waren:

  1. Gebruik meerdere persona’s binnen de zorg en pas de oplossing aan hen aan;
  2. Betrek de zorgmedewerkers bij het selecteren van de uiteindelijke oplossing;
  3. Kijk bij de opleidingen met welke oplossing de aankomende medewerkers opgeleid worden en pas jouw omgeving daar waar mogelijk op aan;
  4. De oplossing dient pijnloos en gemakkelijk te gebruiken zijn door de persona waarvoor de oplossing bedoeld is;
  5. De oplossing moet geschikt zijn om met een veelheid van devices te gebruiken; 
  6. Bied bij de uitrol van een werkplek een adoptieprogramma; 
  7. Het dossier zal van eigenaar gaan verschuiven van instelling naar cliënt/patiënt;
  8. Uiteraard kwam de AVG ook om de hoek kijken.

Wat verder erg leuk was en daardoor opviel: een deelnemer waar ze Bring Your Own Device bewust inzetten om aantrekkelijker te zijn op de arbeidsmarkt. Hierover ontstond een levendige discussie die ging over standaarden, beheer en de  invloed die Bring Your Own Device heeft op de arbeidspopulatie.

Een hele mooie aanbeveling kwam vanuit Ipse de Bruggen. Laat medewerkers van je ICT-leverancier meelopen in de zorg.  Laat ze zich aanmelden in de nachtdienst, een overdracht meemaken, meelopen met de ochtenddienst en ga afsluitend samen aan tafel over hoe hun deel van de oplossing juist wel of niet bijdraagt aan de zorg.

Al met al een erg leuke leerzame en inspirerende ochtend. Ik ga zeker met een aantal deelnemers verder in gesprek over wat we als zorg samen kunnen doen om de nodige stappen te kunnen zetten zonder het wiel steeds opnieuw uit te vinden.  

Deel dit artikel

Neem contact op

Vragen over jouw toepassingen en de digitale zorgwerkplek van de toekomst? Bel met Patrick voor een goed advies.

Patrick Van Lonkhuijzen
Consultant
  • 06 55 72 12 81