Internationale Data Privacy Dag

Mobiel met lock_web

Vandaag, maandag 28 januari 2019, is het internationale Data Privacy Dag.

Het afgelopen jaar is er veel te doen geweest over de Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dit alles uiteraard met als doel om de privacy van burgers zoals jij en ik beter te beschermen. 94% van de Nederlanders maakt zich zorgen over zijn privacy. Ik schrok wel even toen ik dat hoorde. 

Je zou denken dat we ons dan met zijn allen wel heel druk bezig zouden houden met het beschermen van die privacy. het vreemde is dat het antwoord daarop 'nee' lijkt te zijn.

Privacy-instellingen van de diverse apps op je telefoon doorlopen en bekijken of dat wel aansluit bij wat je wil doen we bijna niet. Dit is vooral aan te raden voor apps die je toch al niet meer gebruikt. Ongebruikte apps kunnen er ook af.
Een goed bedacht wachtwoordenplan ontbreekt ook op heel veel plekken. Nog altijd staan deze drie wachtwoorden in de top 3: 123456, password en 123456789. Een dergelijk makkelijk wachtwoord gebruiken gekoppeld aan je vingerafdruk of gezichtsherkenning maakt het nog altijd  niet veilig. Immers, als de vingerafdruk of gezichtsherkenning niet werkt vraagt je toestel toch weer om je password. 

Zomaar eens wat overpeinzingen op deze maandagochtend:

  1. Sta je erbij stil dat je toegangscode op je iPhone toegang geeft tot een lijst met alle opgeslagen wachtwoorden?

  2. Hoe moeilijk is jouw toegangscode?

  3. Op welke plekken heb jij je creditcardgegevens opgeslagen, welke spelletjes hebben toegang tot die gegevens?

  4. Op welke plekken gebruik jij twee-factor-authenticatie? 

Denk daar eens over na en neem deze adviezen, die je misschien al kende, daarin eens mee:

  • Gebruik voor iedere dienst een eigen wachtwoord. Zodoende zorg je ervoor dat als er een datalek is bij één van de diensten die je gebruikt alleen die dienst gevaar loopt.

  • Gebruik een wachtwoord manager. Zodoende kun je erg complexe wachtwoorden toch goed onthouden.

  • Gebruik een sterk wachtwoord. Dus met kleine letters, hoofdletters, cijfers en vreemde tekens.

  • Gebruik geen geboortedata of postcodes als wachtwoord.

  • Het gebruiken van een sterk wachtwoord en dan een vingerafdruk of gezichtsherkenning maakt het gebruik weer makkelijk. 

  • Verander je wachtwoord eens. Ja, dat is lastig met onthouden en zo (zie ook punt 2), maar wel zo veilig.

  • Gebruik indien mogelijk twee-factor-authenticatie.

  • Controleer eens op https://haveibeenpwned.com of je account al eens is gelekt en wanneer dat was. En heb je je wachtwoord al veranderd?

Doe je dit dan ben je uiteraard je zorg over hoe organisaties omgaan met je privacy niet kwijt maar heb jezelf wel je best gedaan om te voorkomen dat je slachtoffer wordt. 

Mocht je als organisatie in gesprek willen over het beschermen van de privacy van je cliënt neem dan contact op dan gaan we samen met jou op zoek naar de best passende oplossing.

Rest me je verder een fijne Internationale Data Privacy Dag te wensen! 

 

Deel dit artikel

Neem contact op

Patrick van Lonkhuijzen
Consultant
  • 06 55 72 12 81