VWS reageert op Kamervragen over mogelijke gevolgen Brexit

Brexit beeld

Minister Bruins heeft de Tweede Kamer zijn reactie gestuurd op de motie van de CDA- Kamerleden Omtzigt en Van den Berg over het voorkomen van tekorten aan kritieke medicijnen en medische hulpmiddelen als gevolg van een 'no deal' Brexit.

De motie verzoekt de regering om in nauwe samenwerking met zorginstellingen en inkooporganisaties, leveranciers en groothandels te voorkomen dat er als gevolg van een 'no deal' Brexit tekorten ontstaan aan kritieke medicijnen en medische hulpmiddelen. De minister ziet dit verzoek van de Tweede Kamer als ondersteuning van de reeds door hem in gang gezette maatregelen op het terrein van geneesmiddelen en medische hulpmiddelen en in-vitro diagnostica, om de gevolgen van een 'no deal' scenario voor de gezondheidszorg zoveel mogelijk te voorkomen of te verzachten.

De minister heeft aangegeven dat hij zich samen met betrokken partijen tot het uiterste zal inspannen om mogelijke verstoringen in de beschikbaarheid van kritieke geneesmiddelen en medische hulpmiddelen en in-vitro diagnostica als gevolg van een 'no deal' scenario te voorkomen. Vanzelfsprekend kan hij dit niet garanderen. Deze kwestie vraagt om een gezamenlijke inspanning van de overheid, fabrikanten, zorginstellingen, aangemelde instanties en andere partijen om relevante gegevens en kwetsbaarheden met elkaar te delen. Minister Bruins zal de Tweede Kamer binnen een maand informeren over de vorderingen op dit terrein.

Deel dit artikel

Neem contact op

Onze collega's Hetty, Arina en Monique helpen je graag verder.

Intrakoop Servicedesk
Elke werkdag bereikbaar
  • 0418 65 70 70