ICT in 2019, wat komt er op ons af?

Mannen met tablet_web

2019 is alweer goed onderweg, we zijn alweer aan het einde van februari.

Tijdens de nationale EHealth week hebben we samen kunnen zien hoe we EHealth meer kunnen toepassen in de zorg. De belofte van EHealth is immers een tijdsbesparing zowel voor de zorgprofessional als de cliënt, langer zelfstandig kunnen wonen, inzicht in de eigen gezondheid en een lagere administratieve last. Mooie mogelijkheden dus. 

Er zijn uiteraard meer ontwikkelingen die in 2019 de moeite waard zijn en daar nemen we jullie graag in mee. 

Datalakes

Op dit moment kennen we binnen de zorg al het datawarehouse. Hierin slaan we de data op die we in de diverse systemen hebben om uit die data informatie te maken die onze organisaties vooruit kunnen helpen. Onder meer onder invloed van IoT en wearables groeit de diversiteit en omvang van die data. Wanneer het datawarehouse op een dergelijke wijze verrijkt wordt dan spreken we van een datalake. 

In het datalake dat we Facebook noemen had Facebook eind 2016 ruim 52.000 verschillende attributen op basis waarvan je je advertentie kunt targetten.

Google gebruikte dergelijke techniek al in 2016 om voorspellingen te doen op basis van zoekgedrag. Google toonde een verband aan tussen zoekgedrag op Google en diagnoses voor veel voorkomende vormen van kanker. De computer als arts is daarmee geboren.  Uiteraard is het nog te vroeg om de computer de arts te laten zijn maar het kan wel al een erg goed hulpmiddel zijn bij de diagnose. 

Artificial Intelligence

Nog een reden waarom de computer zo’n goede arts kan worden is de vlucht die Artificial Intelligence (kunstmatige intelligentie) neemt. In een samenwerking tussen, wederom, Google AI en the Naval Medical Centre San Diego is een AI oplossing ontwikkeld (LYNA). LYNA spoort in geval van borstkanker uitzaaiingen op met een nauwkeurigheid van 99% waar een arts, die onder enige tijdsdruk staat, slechts in 38% van de gevallen een juist oordeel bereikt. 

Wearables

Eén van de redenen dat de datalakes zo hard kunnen groeien is omdat wij als consument ook steeds meer van dergelijke informatie verzamelen. Wearables, maar ook apps, gebruiken we steeds meer. Denk aan de slimme weegschaal, stappentellers, hartslagmeters maar ook aan apps die onze slaap ‘meten’.  

Cybercrime

Hoewel alle ontwikkelingen hierboven mooie kansen bieden kleven er ook risico’s aan. Als criminelen de beschikking krijgen over zoveel gegevens van ons, wie of wat houdt ze dan nog tegen om daar misbruik van te maken? Nu gaat het nog om een mail van een bank waar je geen klant bent met het verzoek in te loggen op je account, dat valt op. Maar als ik je bankinformatie combineer met je e-mailadres en je gezinssituatie dan worden phishingaanvallen plotseling niet meer van echt te onderscheiden.

Wetgeving

In 2018 is de AVG van kracht geworden. Hoewel dit een goede stap is om de privacy van burgers te helpen beschermen zal er nog wel één en ander gebeuren in de wetgeving. De eerder genoemde ontwikkelingen die zelfs faciliterend kunnen zijn aan cybercrime tonen de noodzaak van steeds sterkere beveiliging aan. De ePrivacy-verordening is in de maak als vervanger van de telecomwet en aanscherping van de AVG. 

Dagelijkse realiteit

Uiteraard is het niet allemaal blinkend en nieuw wat er op gebied van ICT te doen staat. De dagelijkse realiteit is er één waarin geldt dat de bestaande ICT het vooral moet doen. Vanuit Intrakoop staan we je op het gebied van ICT graag bij om de huidige ICT-omgeving te laten doen wat het moet doen en daarin de mogelijkheden te creëren om invulling te geven aan de ontwikkelingen die we eerder kort aanstipten.

 

Deel dit artikel

Neem contact op

Meer weten over hoe Intrakoop jou en je organsiatie kan helpen met al je ICT uitdagingen? Bel met Patrick.

Patrick Van Lonkhuijzen
ICT-Adviseur
  • 06 55 72 12 81