Fusie CleanLease en Lips+, ACM stelt nader onderzoek in

Opvouwen wasgoed_web

Kartelwaakhond ACM vindt nader onderzoek naar voorgenomen fusie CleanLease en Lips+ nodig.

De afgelopen maanden heeft de Autoriteit Consument & Markt ( ACM) onderzoek gedaan en informatie ingewonnen over de voorgenomen fusie. Na het eerste onderzoek kan de ACM  'een mogelijke negatieve invloed op de concurrentie niet uitsluiten'. Daarom wordt een onderzoek gestart naar de gevolgen van de overname.

CleanLease en Lips+ betreuren dat besluit maar respecteren de beslissing van de ACM en geven aan volledige mee te zullen werken aan dit nadere onderzoek. Zij herhalen nogmaals dat het samengaan een positieve ontwikkeling biedt aan hun opdrachtgevers. Efficiënter werken, modernisering en de ontwikkeling van innovatieve dienstenconcepten voor hun klanten zijn nog altijd het uitgangspunt.

De ACM zal in een tweede fase onderzoeken of er na de overname voldoende concurrentie in de markt van wasserijen overblijft, bijvoorbeeld omdat (samenwerkende) ziekenhuizen voldoende tegenwicht kunnen bieden bij de inkoop van textielverzorging. Daarbij kijkt zij onder andere naar aanbestedingen voor contracten met wasserijen van ziekenhuizen. Als er te weinig concurrentie overblijft, kunnen ziekenhuizen bijvoorbeeld moeilijker onderhandelen met wasserijen, waardoor de prijzen voor textielverzorging kunnen stijgen en/of de kwaliteit achteruitgaat.

Intrakoop gaf eerder aan dat de keuze voor haar leden door de voorgenomen fusie  beperkt wordt. Ze begrijpt de overwegingen van beide directies maar komt op voor haar leden door te stellen dat beperking van de keuze geen goede zaak is. Zie ons eerdere bericht daarover. 

Deel dit artikel

Neem contact op

Astrid Willemsen
Inkoper/productmanager Facilitair
  • 06 57 90 38 86