Nieuw Unicum 75e zorgorganisatie voor audit medicatieproces

Uitdelen medicijnen

Medicatieveiligheid is belangrijk voor het leveren van goede zorg aan cliƫnten. Maar hoe meet je veiligheid? Veel zorgorganisaties gebruiken de audit van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM), waarmee Intrakoop samenwerkt. Nieuw Unicum was onlangs de 75e zorgorganisatie waar IVM onderzocht hoe veilig het medicatieproces is.

Nieuw Unicum liet deze audit uitvoeren in samenspraak met Intrakoop om mogelijke verbeterpunten in de samenwerking tussen apotheek en instelling in kaart te brengen voor de heronderhandeling met de apotheek.   

IVM voert audit uit bij Nieuw Unicum in kader heronderhandeling Intrakoop

Manager bij Nieuw Unicum, Liesbeth Kooij, nam verrast de taart van het IVM in ontvangst. 

Inhoud van een audit

De audit wordt uitgevoerd als een zorgorganisatie wil weten hoe zij het medicatieproces structureel kan verbeteren. Een apotheker van IVM onderzoekt of de leverend apotheek, de arts en de verzorging werken volgens de geldende wet- en regelgeving. Ook wordt beoordeeld of de vastgestelde afspraken en protocollen worden toegepast. Met de audit laat een zorgorganisatie aan derden zien dat het medicatieproces goed geregeld is.

De apotheker van IVM licht verschillende onderdelen van het medicatieproces door. Zoals de medicatieoverdracht en het uitzetten, aanreiken, toedienen en malen van geneesmiddelen. Maar ook het gebruik en de opslag worden getoetst, en of het medicatieproces in de zorgorganisatie aan de actuele wet- en regelgeving voldoet en protocollen worden nageleefd. Daarnaast worden verzorgenden, artsen en verpleegkundigen geïnterviewd over het medicatieproces. 

Resultaat

In een uitgebreide rapportage ziet de zorgorganisatie in één oogopslag wat de kwaliteit is van het medicatieproces, wat de knelpunten zijn en welke onderdelen aandacht verdienen. Het medicatieproces voldoet na het doorvoeren van de verbeterpunten weer aan de wet- en regelgeving en past bij de eigen dagelijkse praktijk. Zorgverleners leren medicatiefouten herkennen en voorkomen. Kortom, de medicatieveiligheid wordt met de IVM-audit structureel verbeterd. Dat is goed voor de zorgorganisatie, een goed signaal naar de cliëntenraad maar vooral goed voor de cliënt. Vanuit Intrakoop adviseren wij elke 1½ - 2 jaar een audit voor medicatieveiligheid te laten uitvoeren. 

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je meer weten over een audit of heb je andere vragen over je farmaceutische dienstverlening? Neem contact op met Sjaak Kraaij.

Sjaak Kraaij
Managing Consultant
  • 06 55 72 12 82