Loop je risico op coronavirus via wassen van textiel?

Textiel in care_web

Veel organisaties treffen voorbereidingen in het kader van het coronavirus COVID-19. Ook de wasserijbranche. Hun nieuwsbrief Textielbeheer gaat in op een aantal cruciale vragen.

Kan infectie plaatsvinden door wassen van textiel?

Het risico van infectie tijdens het transport van linnen en het wasproces is zeer klein. Voorwaarde is wel dat het wasserijpersoneel de standaard hygiënische voorzorgsmaatregelen in acht neemt. 

Het virus heeft namelijk een gastcel nodig om te overleven. De levenscyclus van dit coronavirus buiten zo’n gastcel is heel kort. Die wordt geschat op minder dan 20 minuten. Dit maakt de kans op infectie via linnen extreem klein. De transporttijd van vervuild linnen is meestal meer dan 20 minuten. 

Uitzondering is linnen dat vervuild is met fecaliën. Dat kan mogelijk tot wel 24 uur geïnfecteerd blijven. Deze stelling is gebaseerd op ervaringen met het coronavirus SARS. 

Wordt het virus vernietigd/gedeactiveerd in het wasproces van een industriële wasserij?

Als het wasproces wordt uitgevoerd volgens internationaal goedgekeurde standaarden, kan desinfectie worden gegarandeerd.

Voorkomen is beter

Het coronavirus COVID-19 verspreidt zich van mens tot mens door grote ademhalingsdruppels (niezen), door direct contact en door verspreiding in de lucht. Volgens het RIVM zijn er eenvoudige maatregelen om infectie met dit coronavirus  te voorkomen (net als bij andere virussen die griep en verkoudheid kunnen veroorzaken):

  • Was je handen regelmatig
  • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
  • Gebruik papieren zakdoekjes

     

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je meer weten over dit artikel of onze dienstverlening voor textielverzorging? Neem dan contact op met

Astrid Willemsen
Inkoper/productmanager Facilitair
  • 06 57 90 38 86