Deze week extra aandacht voor vegetarische maaltijden

Kok in keuken_web

Er is in toenemende mate belangstelling voor vegetarische maaltijden. Naast milieu-impact en dierenwelzijn als redenen, is ook de invloed van met name rood vlees op de gezondheid steeds vaker een aanleiding om te minderen of zelfs te stoppen met het eten van (rood) vlees.

De Stichting Nationale Week Zonder Vlees moedigt dit aan en organiseert van 9 t/m 15 maart voor de derde keer de Nationale Week Zonder Vlees. De organisatie wil Nederlanders laten ervaren hoe lekker en gemakkelijk het is om één week geen vlees (en vis) te eten en om hen bewust te maken van de impact hiervan, ten opzichte van de kleine moeite. Naast deze specifieke aandacht tijdens de Nationale Week Zonder Vlees promoten zij een meer flexitarisch eetpatroon, waarin vlees en vis afgewisseld worden met vegetarische gerechten.

Vegetarische eten in de zorg

Ook in zorg zien we een toenemende vraag van de cliënt voor vegetarische alternatieven. Zorginstellingen spelen hier op in door hun aanbod te vergroten. Naast de vraag vanuit de cliënt zijn ook de doelstellingen op het gebied van duurzaamheid van de instelling een factor om vegetarisch eten te stimuleren en mensen bewust te maken van de impact van het eten van vlees. Tijdens een aanbesteding van de voedingsdienst wordt hier steeds meer op gestuurd. Diverse leden besteden er tijdens de Nationale Week Zonder Vlees extra aandacht aan, zoals Stichting Cordaan uit regio Amsterdam.

Cordaan, locatie Verpleeghuis De Diem

Rob Kruijt, chef-kok bij De Diem, gebruikt de Week Zonder Vlees als startpunt voor het vaker aanbieden van vegetarische maaltijden. Naast de voordelen voor het milieu ziet hij ook de invloed van vlees op de gezondheid van de bewoners als reden om hier bewuster mee om te gaan. Deze week serveren zij drie dagen een volledig vegetarische maaltijd met naast vegetarische soep, bij de hoofdmaaltijd een vleesvervanger zoals een vegetarische braadworst en hamburger.

Reacties van bewoners en bezoekers
Er is in aanloop naar deze week actief gecommuniceerd over waarom De Diem meer vegetarische maaltijden aan gaat bieden. Dit geeft informatie en neemt bewoners mee in het proces. Reacties van zowel bewoners, familieleden als wijkbewoners die het restaurant bezoeken zijn positief, zoals ‘Oh, wat leuk, weer eens wat anders’ en ‘Wat goed dat jullie daar rekening mee houden’ tot ‘Oh, dat wordt tijd!’. De negatieve geluiden zijn minimaal en verdwijnen snel als er over doorgepraat wordt.  

Brengt het extra kosten mee?
De kosten van een vegetarisch alternatief zijn nu nog iets hoger maar dat is geen belemmering voor het verpleeghuis. Ook een moot zalm of goed stuk vlees is immers prijzig. Door duurdere en goedkopere maaltijden af te wisselen blijven de kosten beheersbaar. Deze flexibiliteit is mogelijk doordat alle maaltijden bij De Diem in eigen keuken bereid worden. 

Komt er een vervolg?
Rob hoopt dat mensen na deze week vaker om een vegetarische maaltijd vragen. Vanaf volgende week wordt één keer per maand een vegetarisch menu geserveerd. Bij positieve reacties passen zij dit graag aan naar twee of drie dagen per maand of zelfs wekelijks. Ook bekijken zij het aanbod snacks en broodjes voor losse verkoop aan personeel en bezoekers.

Tips van Rob voor collega-instellingen:

  1. Experimenteer met kruiden en specerijen om te zorgen voor voldoende smaakvariatie.
  2. Praat met bewoners en leg uit wáárom je iets aanbiedt, zoals een vegetarisch menu. Maak het toegankelijk en begrijpelijk en licht het op diverse manieren toe, bijvoorbeeld in de nieuwsbrief of op sociale media.
  3. Creëer een overgang voor de bewoners door het geleidelijk in te voeren.

Wil je aan de slag met het vergroten van je vegetarisch aanbod? Kijk welke mogelijkheden jouw leverancier al heeft, en ga in gesprek. Wij helpen je daar graag bij!

Deel dit artikel

Neem contact op

Winnie van Besouw
Inkoper/productmanager Eten & Drinken
  • 06 82 52 23 39