Voorzorgsmaatregel beschikbaarheid geneesmiddelen

Arts bij medicijnenkast_web

Er is nu nog geen tekort aan geneesmiddelen vanwege het coronavirus. Toch is de situatie op de internationale geneesmiddelenmarkt gespannen. Daarom heeft het ministerie van VWS al wel een voorzorgsmaatregel genomen om tekorten voor Nederlandse patiƫnten zoveel mogelijk voor te zijn.

De wettelijke maximumprijzen voor geneesmiddelen in Nederland met bijvoorbeeld relatief lage prijzen of een lage omzet worden losgelaten. In de huidige situatie bestaat het risico dat een maximumprijs een nadelig effect heeft op de beschikbaarheid van deze geneesmiddelen in Nederland. Ook zal het ministerie de maximumprijs loslaten voor een individueel product als er een concreet tekort dreigt. 

De definitieve criteria voor het loslaten van de maximumprijzen overlegt het ministerie deze week met betrokken partijen. Daarna gaat deze (tijdelijke) maatregel binnen een week in, voor in ieder geval 6 maanden.

Dit bericht is gebaseerd op de brief die minister Hugo de Jonge op 20 maart aan de Tweede Kamer heeft gestuurd. Lees hier de volledige brief.

Deze maatregel staat los van de herziening van de Wet Geneesmiddelenprijzen per 1 april. Deze wetswijziging is wel uitgesteld tot 1 oktober 2020.

 

Deel dit artikel