Dreigen er tekorten aan geneesmiddelen in de care?

Uitdelen medicijnen

Intrakoop krijgt regelmatig vragen van zorginstellingen die zich afvragen of er – net als op ic-afdelingen voor coronapatiënten - ook in de care tekorten aan bepaalde geneesmiddelen te verwachten zijn.

Meldpunt

Bij het Meldpunt Geneesmiddelentekorten, dat gecoördineerd wordt door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) en de Inspectie voor Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), geven fabrikanten alle tekorten aan geneesmiddelen door. Het is een lijst met tientallen geneesmiddelen die je kunt vinden op de website van de KNMP: farmanco.knmp.nl/. Op dit moment zijn het vooral injectievloeistoffen die in de ziekenhuizen worden gebruikt.

Samenwerking

De huidige tekorten aan geneesmiddelen worden uitgebreid gemonitord door de  Werkgroep Geneesmiddelentekorten. Hierin werken CBG, IGJ, koepels van apothekers, artsen, patiëntenverenigingen, farmaceutische bedrijven, groothandels, zorgverzekeraars en VWS samen. Deze werkgroep bestaat sinds 2013 om de geneesmiddelentekorten aan te pakken. 

Nog voldoende alternatieven

Het komt bij de apotheek dagelijks voor dat een geneesmiddel niet beschikbaar is. Op dit moment zijn voor de geneesmiddelentekorten in de care voldoende substitutiemogelijkheden of alternatieven op voorraad. De instellingsapotheken verwachten pas na 6-9 maanden problemen met leveringen, als de huidige crisis voortduurt. De tekorten zouden kunnen oplopen als gevolg van beperkingen bij de productiecentra van grondstoffen en geneesmiddelen buiten Europa. Het tv-programma Zembla luidt hierover de noodklok (bron: nu.nl). Het ministerie van VWS heeft aan Zembla laten weten te kijken naar het realiseren van een voorraad aan medicijnen. In de zomer hoopt het ministerie de Kamer hierover te kunnen informeren.

Deel dit artikel

Neem contact op

Heb je vragen over dit artikel of onze farmaceutische dienstverlening? Neem dan contact op met

Mark Buijze
Productgroepmanager Farmacie
  • 06 57 70 30 81