Geen vervoer of schoonmaak maar toch een factuur?

Schoonmaak en Textiel

Door de maatregelen die getroffen zijn als gevolg van het coronavirus ontvangen we vragen over het doorbelasten van diensten waar tijdelijk geen gebruik van wordt gemaakt. Bijvoorbeeld de kosten van vervoer terwijl de dagbesteding is gesloten en er geen cliƫnten vervoerd worden of de schoonmaakkosten voor ruimtes die gesloten zijn. Wat kun je doen?

Controleer je contract

Het is in eerste instantie goed om te controleren wat hierover is vermeld in jouw contract. Zijn er overmachtsbepalingen opgenomen en welke concrete afspraken staan op papier bijvoorbeeld met betrekking tot de frequentie? Aangezien het een uitzonderlijke situatie is kan het zo zijn dat hierover niets is opgenomen. Volgens het contract zou hierdoor in de meeste gevallen de leverancier recht hebben op de vergoeding van zijn niet geleverde dienst. De kans is groot dat een rechter hiervan zal afwijken door de ‘redelijkheid en billijkheid’ mee te laten wegen als hij of zij die vraag voorgelegd krijgt. Dit houdt in dat er, gezien de buitengewone omstandigheden (het coronavirus en alle beperkende maatregelen die daarmee samenhangen), een situatie is ontstaan waarbij een rechter dit zwaarder kan laten wegen dan de bepalingen in het contract. Een zorginstelling zou dan, ondanks dat het in het contract anders is vastgelegd, de kosten voor schoonmaak of vervoer niet hoeven te betalen.  

Samen in gesprek

Wie er ook in zijn recht staat, het is in ieders voordeel om er samen uit te komen. Misschien zijn er andere oplossingen te bedenken. Zoals het extra schoonmaken van andere ruimtes, het uitstellen van werkzaamheden of een afspraak over het verdelen van de kosten. Ga hierover in gesprek met jouw leverancier. Om tot een faire oplossing voor beiden partijen te komen is het goed de regeling die door de overheid is opgesteld om ondernemers te ondersteunen mee te laten wegen. Het zou kunnen dat in dat kader de overheid bijvoorbeeld al een deel van de loonkosten van je contractspartner vergoedt. Zo’n regeling kan meegenomen worden in de gesprekken die je daarover met je contractspartner hebt. De informatie over de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid vind je hier. Houd er daarnaast ook rekening mee dat de vrijgevallen capaciteit op andere plaatsen ingezet kan worden en de leverancier hiermee toch inkomsten genereert.

Deel dit artikel