Geneesmiddelen voor ic-patiënten coronavirus nu landelijk geregeld

Medisch en Farmacie

Het aantal corona patiƫnten op de intensive care neemt sterk toe. Om de daarmee toenemende vraag naar specifieke geneesmiddelen aan te kunnen, gaat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis Apothekers (NVZA) de beschikbaarheid van deze geneesmiddelen landelijk organiseren.

In opdracht van het ministerie van VWS hebben de NVZA, de NVZ, de NFU, de Bond van Groothandelaren in het Pharmaceutische Bedrijf (BG Pharma), de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) dit met elkaar afgesproken.

Wat doet dit landelijk coördinatiecentrum?

  • Monitoren van de medicijnvoorraad en grondstoffen voor geneesmiddelen door dagelijks contact met ziekenhuisapotheken en groothandels.
  • Helpen bij het vergroten van de beschikbaarheid van deze medicijnen vanuit het buitenland. 
  • Beoordelen of ziekenhuisapotheken zelf extra medicatie kunnen bereiden voor de coronapatiënten op de intensive care.

Meldpunt geneesmiddelentekorten

Het landelijk coördinatiecentrum werkt nauw samen met het Meldpunt geneesmiddelentekorten bij het CBG en de IGJ. Zo kan dit Meldpunt onder andere preventief een tekortenbesluit nemen en sneller uitzonderingen toestaan voor het  ompakken van geïmporteerde verpakkingen voor gebruik in ziekenhuizen.

Dit Meldpunt houdt ook de beschikbaarheid van overige geneesmiddelen goed in de gaten. Denk aan de voorraden in de openbare apotheken en van geneesmiddelen die in ziekenhuizen buiten de intensive care worden gebruikt. Om voorraden in de openbare apotheek op peil te houden hebben apothekers en (huis)artsen afgesproken om voor maximaal 3 maanden medicatie mee te geven.

Lees het volledige bericht op de site van de Rijksoverheid  

Deel dit artikel