Minder teruglevergoeding zonnepanelen voor kleinverbruikers

Duurzaam

Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat stelt voor om minimaal 80% van het kale leveringstarief te vergoeden, als in 2023 de huidige salderingsregeling voor zonnepanelen bij kleinverbruikers wordt afgeschaft.

Nu mag je alle energie die je opwekt uit je eigen zonnepanelen op jaarbasis wegstrepen tegen je energieverbruik. Daar betaal je dus ook geen belasting over. Aantrekkelijk voor kleinverbruikers, maar duur voor de overheid. 

Vandaar dat in 2023 langzaamaan wordt overgegaan naar een systeem waarbij je een vergoeding voor de geleverde zonnestroom krijgt. En die vergoeding, zo stelt Wiebes voor, wordt dan minimaal 80% van het leveringstarief exclusief belastingen. 
Overigens blijft overeind dat je over alle elektriciteit die je opwekt en direct zelf verbruikt geen belasting of vergoeding betaald wordt.

Langere terugverdientijd

Onderzoeksbureau TNO heeft uitgezocht wat de nieuwe regeling voor effect heeft op de terugverdientijd van zonnepanelen. De huidige salderingsregeling wordt geleidelijk afgebouwd. Eigenaren van zonnepanelen mogen jaarlijks een steeds kleiner deel van hun opgewekte zonnestroom salderen, totdat de saldering in 2031 nul is. TNO verwacht dat de terugverdientijd voor zonnepanelen oploopt tot een gemiddelde van 9 jaar, voor locaties met een verbruik tot 50.000 kWh.

 

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je meer weten over de aanschaf van zonnepanelen of een eventuele business case voor je organisatie? Neem dan contact op met

Elise ter Heine
Contractmanager Energie
  • 06 13 15 28 93