Tekorten medische hulpmiddelen in de langdurige zorg nemen fors toe

Ziekenhuisgang_web

Intrakoop, de inkoopcoöperatie van de zorg, heeft in samenwerking met het Landelijk Consortium Hulpmiddelen (LCH) een inventarisatie uitgevoerd onder haar leden in de care sector naar tekorten aan medische hulpmiddelen.

Welke medische hulpmiddelen

Onder medische hulpmiddelen vallen de volgende productgroepen: persoonlijke beschermingsmiddelen (onder meer mondmaskers, halterschorten, handschoenen, protectiebrillen en gezichtsbeschermers), desinfectieproducten, medische producten (onder meer (oor)thermometers, zuurstof, vernevelaars en corona testsets), afvalproducten ( WIVA-vaten voor besmet afval) en medische voeding. 
  

Welke zorgorganisaties 

Dit onderzoek is uitgevoerd onder 413 zorgorganisaties in de care sector in het gehele land. Dit zijn verpleeg- en verzorgingstehuizen, instellingen in de gehandicaptenzorg en geestelijke gezondheidszorg en revalidatiecentra. 
In het onderzoek is gevraagd om de tekorten aan te geven die er op het moment van inventarisatie zijn, maar ook naar de verwachte tekorten in de nabije toekomst (respectievelijk twee en vier weken na het inventarisatiemoment).


De resultaten 

Uiteindelijk hebben op de sluitingsdatum donderdag 9 april 109 zorgorganisaties deelgenomen. De belangrijkste reden om niet deel te nemen aan de inventarisatie is dat zorgorganisaties hun voorraden al periodiek rapporteren aan het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) of Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR). 

Over het algemeen is te concluderen dat de grootste tekorten ontstaan bij de persoonlijke beschermingsmiddelen. Op dit moment vooral bij de handschoenen. De grootste stijgingen worden de komende tijd verwacht bij de schorten, mondmaskers en desinfecterende vloeistoffen. Daar zien we nu al flinke tekorten ontstaan. Deze tekorten kunnen voor de persoonlijke beschermingsmiddelen oplopen tot acht keer zoveel. Bij de desinfectieproducten tot vier keer zoveel.

De resultaten van deze inventarisatie worden gedeeld met het LCH. Intrakoop blijft zich daarnaast inspannen om in samenwerking met leveranciers bij te dragen aan het voorkomen of terugdringen van deze tekorten in nauwe afstemming met landelijke initiatieven. 


 
 

 



 

Deel dit artikel