Camerabewaking en audioverbinding ter ondersteuning van zorgpersoneel

CCTV monteur

Bij veel zorgorganisaties ontstaat de vraag hoe zij hun cliƫnten in tijden van corona zoveel mogelijk in hun thuissituatie of op hun eigen kamer kunnen blijven verzorgen.

Om cliënten op een kamer te isoleren vergt niet alleen veel van zorgpersoneel, ook van de cliënt en hun familieleden wordt veel gevraagd. 

Eenzaamheid ligt in die gevallen dicht op de loer. Maar alle COVID-19 patiënten in één ruimte plaatsen is in een zorginstelling ook zeker niet altijd wenselijk of mogelijk. Hoe houd je als zorginstelling met onderbezetting vat op deze situatie?

Herken je de volgende problematiek?

We worden dagelijks geconfronteerd met de grote impact die het coronavirus heeft op het dagelijks leven in zorgorganisaties. Voornamelijk ouderen en zorgbehoevenden worden hard getroffen. Speelt de volgende problematiek ook in jullie zorgorganisatie? 

  • Isolatie/quarantaine op kamer ter voorkoming verdere verspreiding virus
  • Dementerenden die niet weten hoe om te gaan met de maatregelen
  • Veréénzaming cliënten wegens minder contact met familie, bekenden én zorgpersoneel
  • Veel onrust bij personeel bij een verdacht geval. 

Hoe kunnen camerabewaking en audioverbinding ondersteuning bieden? 

Om toezicht te houden op diverse situaties maken zorgorganisaties vandaag de dag steeds vaker gebruik van camera’s. De kwaliteit en functionaliteit van camera’s neemt sterk toe. Hierdoor zijn camera’s voor toepassingen als observatie, bewaking of beveiliging zeer geschikt. Door het gebruik van camera’s wordt er in mindere mate een beroep gedaan op de capaciteit van zorgpersoneel en is fysieke aanwezigheid in de ruimte zelf niet persé noodzakelijk. Vanaf elk willekeurige tablet, mobiel of PC-scherm kan bijvoorbeeld de nachtdienst in één blik overzicht krijgen over de situatie in diverse ruimtes of kamers. Een audioverbinding zorgt ervoor dat je, indien gewenst of noodzakelijk, een spreekluister verbinding met de cliënt kunt opzetten via microfoon en luidsprekers op de kamer.  

Camerabewaking op verpleegafdelingen

Op diverse verpleegafdelingen binnen zorgorganisaties (denk aan psychogeriatrie, somatiek, geronto-psychiatrie of revalidatieafdelingen) is camerabewaking bruikbaar en is sommige gevallen al in gebruik. Dankzij camera-bewakingssystemen kunnen cliënten, indien nodig, in de gaten gehouden worden om zo hun veiligheid te waarborgen. Vaak gebeurt dit in afstemming met de cliënt en/of familie en wanneer de situatie van de cliënt hierom vraagt. Camerabewaking wordt zo als ondersteunend middel gebruikt, alleen dán wanneer het echt nodig is. Verplegers kunnen snel een blik op een camerabeeld werpen om te zien of patiënten er rustig bijliggen. In veel gevallen gaat het dan om livestreams, de beelden worden niet opgeslagen en zijn alleen op dat moment te bekijken.

Camerabewaking bij quarantaine/isolatie 

Zeker als contactisolatie een belangrijke rol speelt en monitoring of contact op afstand op sommige momenten wenselijk en tijdbesparend is, kan camerabewaking een uitkomst bieden. Je hoeft de cliënt tenslotte niet altijd onnodig te storen, bijvoorbeeld als deze slaapt. Soms is het ook niet handig om je voor iets kleins helemaal in isolatiekleren te moeten omkleden. Daarnaast beschikken de camera’s over bewegingssensoren, waarmee verpleegkundigen gealarmeerd worden als cliënten bijvoorbeeld ongewenst het bed verlaten.

Wat heb je nodig?

Heeft jouw zorgorganisatie ook te maken met vraagstukken op dit gebied? Onze ICT-partner Protinus IT heeft speciale afspraken gemaakt voor een basis camerasysteem met audioverbinding, levering binnen drie werkdagen op locatie, inclusief: 

  • Dag/ nachtcamera op de kamer (waarbij ook een zogenaamd privacy filter geplaatst kan worden)
  • Spreekluister verbinding met de cliënt via microfoon en luidsprekers op de kamer
  • Softwareapplicatie om vanaf iedere plek met tablet, mobiel of PC te kijken hoe het gaat met de cliënt(en)
  • Koppeling mogelijk met I/O triggers (deur- of raambewegingen)
  • Instellen privacy maskers mogelijk (geen beeld van de cliënt, enkel van globale handelingen)
  • Mogelijkheid om toekomstig beelden te koppelen aan ECD i.v.m. AVG-richtlijnen (beeldmanagement: indien beeldopslag- of deling gewenst is)

Andere kenmerken van dit eenvoudige camerasysteem:

  • Schaalbaar (eenvoudig uit te breiden)
  • Dummy proof bediening (voor iedere specialist of verpleger eenvoudig in gebruik)
  • Binnen enkele dagen op locatie geleverd

Kunnen we je helpen bij technische vragen over deze camerasystemen/ audioverbinding? Bijvoorbeeld over de techniek, montage of inkoop ervan? Of heb je andere vragen, zoals wat te doen met de beelden indien beeldopslag gewenst is? 

 

Deel dit artikel

Neem contact op

Patrick van Lonkhuijzen
Consultant
  • 06 55 72 12 81