Reuk- en smaakverlies door corona

Verduurzaming: betrek iedereen bij de plannen

Besmetting met het coronavirus zorgt onder andere voor het verlies van reuk en smaak. Zowel bij mensen met lichte klachten als bij mensen die door besmetting van het coronavirus op de IC terecht komen.

Een verminderde reuk- en smaakbeleving zorgt vaak voor een verminderde eetlust en voedingsinname. Dit wil je zoveel mogelijk voorkomen, zeker bij kwetsbare patiënten die extra eiwit en energie kunnen gebruiken.

Tips bij reuk- en smaakverlies

  1. Zorg voor een aantrekkelijke maaltijd, bijvoorbeeld door mooi opgemaakte borden en kleurrijke producten.
  2. Benadruk de basissmaken zout, zoet, zuur, bitter en umami (hartig). 
  3. Gebruik smaakversterkers zoals kruiden en specerijen.
  4. Zorg voor een variatie in structuur bijvoorbeeld door groenten te stomen,  toevoeging van geroosterde nootjes of gedroogde vruchten.
  5. Voeg wat scherpte toe aan een maaltijd door middel van tabasco, currypasta, mosterd of plakjes radijs.

De Factsheet reuk- en smaakverlies bevat nog meer informatie en tips over dit onderwerp. 

Benader je leveranciers van eten en drinken om te overleggen welke oplossingen zij kunnen bieden. Wij helpen je hierin graag.

Dit artikel is samengesteld op basis van de factsheet Reuk- en smaakverlies door corona – Alliantie Voeding in de Zorg in samenwerking met Reuk- en smaakcentrum, binnen het project Goede Zorg Proef Je.

 

Deel dit artikel