Vergoeding extra kosten in langdurige zorg

Kosten in de zorg
Pogonici

De uitbraak van het coronavirus brengt naast alle ellende voor patiƫnt, familieleden en het zorgpersoneel ook extra kosten met zich mee. De aanschaf van materialen, personeelskosten, schoonmaakkosten enzovoort.

Voor een deel van deze kosten wordt een compensatieregeling ontwikkeld of kun je gebruik maken van de huidige beleidsregel BRMO-uitbraak. Zorg dat je op de hoogte blijft zodat je weet waar jouw zorginstelling recht op heeft. 

Beleidsregel BRMO-uitbraak

De richtlijn ‘Bijzonder resistente micro-organismen voor verpleeghuizen, woonzorgcentra en voorzieningen voor kleinschalig wonen voor ouderen’, is vastgesteld in september 2014 door de Werkgroep Infectie Preventie (WIP). In de beleidsregel die hieruit voortvloeit staan de voorwaarden voor vergoeding en de wijze van indiening van kosten die voorvloeien uit een BRMO-uitbraak. In Artikel 4 staan de vergoedingen omschreven. 

Compensatieregeling NZA

De NZa maakt in overleg met de brancheorganisaties, Zorgverzekeraars Nederland en het Zorginstituut een beleidsregel SARS-CoV-2 virus voor zorgaanbieders in de langdurige zorg. Deze geeft zorgaanbieders de mogelijkheid om de financiële gevolgen van de corona uitbraak vergoed te krijgen. De beleidsregel richt zich zowel op vergoeding van extra kosten die aanbieders maken als op de vergoeding van doorlopende kosten die momenteel niet worden gedekt door een lagere omzet (omzetderving). In dit nieuwsbericht van de NZA lees je hierover meer informatie.

Kosten inzichtelijk maken

Omdat nog niet voor alle kosten duidelijk is of er een vergoeding plaatsvindt is het goed om alle ‘extra’ kosten die gemaakt worden als gevolg van de coronacrisis te markeren. Zo kun je straks eenvoudig kosten terugvinden en indienen voor vergoeding. Indien jouw factuurverwerking via ProActive of Tblox verloopt kun je vanuit het factuurarchief via de ProActive SpendCloud of Tblox een export maken. Markeer daarna eenvoudig de facturen die in aanmerking komen voor de regeling. 

Deel dit artikel