Beschikbaarheid medicijnen

Medicatieveiligheid

Het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en –defecten houdt niet alleen de beschikbaarheid van geneesmiddelen voor IC’s maar ook die van andere medicijnen goed in de gaten. Het ministerie van VWS heeft vorige week aan de Tweede Kamer laten weten hoe het ervoor staat.

Paracetamol

Daaruit blijkt dat de aanvoer van werkzame stoffen voor de productie van geneesmiddelen uit China weer op gang komt. In India is de lockdown verlengd tot 3 mei, waardoor havens zijn geblokkeerd en transport over zee nauwelijks mogelijk is. Er geldt nog steeds een exportverbod voor hydroxychloroquine en een exportrestrictie voor de werkzame stoffen voor paracetamol. Het goede nieuws is dat de exportrestricties voor geneesmiddelen die paracetamol bevatten zijn opgeheven. Er zijn nu geen aanwijzingen dat er in Nederland een tekort is aan paracetamol. 

Midazolam

Verder heeft het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG) aangegeven dat de landelijke voorraad aan midazolam en noradrenaline in de afgelopen weken sterk is toegenomen. Er is voorlopig voldoende midazolam beschikbaar. De ervaren tekorten bij apothekers kunnen worden opgelost door bij een andere groothandel te bestellen. Ook kunnen verpleeghuizen contact opnemen met de ziekenhuisapotheek in hun regio.

 

Deel dit artikel

Neem contact op

Heb je vragen over dit artikel of onze farmaceutische dienstverlening? Neem dan contact op met

Mark Buijze
Productgroepmanager Farmacie
  • 06 57 70 30 81