Regels rondom verpakken en afvoeren corona-afval

recyclen

Bij de zorg voor patiënten die besmet zijn met het coronavirus komt veel afval vrij. In de praktijk wordt dit ‘ziekenhuisafval’ genoemd. Er geldt een speciale regeling voor het afvoeren en verwerken van dit afval die van toepassing is voor alle intramurale zorginstellingen.

Door de coronavirus is er een grote toename van ‘droog ziekenhuisafval’. Het gaat hierbij om persoonlijke beschermingsmiddelen van de zorgverleners én afval van de patiënt zoals wegwerplinnen en etensresten.

Dit afval moet normaal gesproken in gesloten vaten worden afgevoerd. Op dit moment is een tekort aan deze specifieke vaten. Sinds eind maart geldt daarom een tijdelijke regeling omtrent het verpakken, aanbieden en vervoeren van dit specifieke afval. Meer informatie hierover lees je in dit artikel. Uitgebreide informatie over 'ziekenhuisafval' en de regelingen die gelden is te lezen op deze webpagina van de Inspectie Leefomgeving en Transport. 

Naast ziekenhuizen is deze regeling ook van toepassing op alle andere zorginstellingen waar besmette patiënten worden verzorgd. Als verpleeghuis, GGZ instelling of andere zorginstelling ben je dus verplicht het zogenaamde ‘ziekenhuisafval’ volgens deze nieuwe richtlijn te verpakken en af te laten voeren. 

Neem bij vragen of problemen contact op met jouw afvalverwerker. 

 

Deel dit artikel

Neem contact op

Bert Baan
Inkoper/productmanager Facilitair
  • 06 53 21 55 23