Maximumprijzen geneesmiddelen omlaag

Arts bij medicijnenkast_web

Per 1 oktober 2020 herijkt minister Van Ark (VWS) de maximumprijzen voor geneesmiddelen in de Wet geneesmiddelenprijzen (Wgp). De gemiddelde apotheekinkoopprijs (AIP) zal hierdoor dalen.

De minister neemt bij de herijking twee maatregelen:

  • de daling van alle maximumprijzen is eenmalig beperkt tot tien procent. 
  • de daling van de maximumprijs voor geneesmiddelen met een omzet van minder dan 1 miljoen euro per jaar in Nederland wordt gecorrigeerd. 

Voor geneesmiddelen waarvoor geen maximumprijs gold, wordt geen maximumprijs vastgesteld.

Minister Bruins had deze herijking van 1 april tot 1 oktober uitgesteld om geen problemen te krijgen met de geneesmiddelenvoorziening in de coronacrisis. Gelukkig zijn die problemen tot nu toe uitgebleven en is de internationale geneesmiddelenmarkt stabiel. Ook wordt de beschikbaarheid van geneesmiddelen gemonitord. Tot slot bestaat in het kader van deze coronacrisis de mogelijkheid om in uitzonderlijke gevallen bij acute beschikbaarheidsproblemen voor een specifiek geneesmiddel de maximumprijs tijdelijk aan te passen of zelfs los te laten, als dit de inkoop van dit middel belemmert.

Bekijk de volledige regeling en om welke geneesmiddelen het gaat 

 

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je weten of jouw prijzen en tarieven voor geneesmiddelen en farmaceutische dienstverlening marktconform zijn? Neem voor een factuurcontrole of globale contractchecker contact op met

Mark Buijze
Inkoper/productmanager Medisch
  • 06 57 70 30 81