Bijdrage voor extra kosten door corona

Kosten in de zorg
Pogonici

Veel zorgorganisaties maken dit jaar extra kosten om patiƫnten en cliƫnten de juiste zorg te kunnen geven tijdens de coronapandemie. De zorgverzekeraars zullen bijdragen aan deze extra kosten. Daarvoor kun je als zorgorganisatie een tegemoetkoming over 2020 aanvragen, die in 2021 wordt uitgekeerd.

Deze meerkostenregeling is vooral bedoeld voor 

  • zorgorganisaties die zorg leveren uit de basis- of aanvullende verzekering en een jaaromzet hebben lager dan € 10 miljoen
  • zorgorganisaties met een omzet van meer dan € 10 miljoen in de eerstelijns diagnostiek, trombosezorg en zelfstandige behandelcentra

Percentage jaaromzet 2020

De vergoeding voor iedere zorgorganisatie wordt berekend op basis van een percentage van de jaaromzet van 2020. De zorgverzekeraars stellen het percentage vast op basis van declaraties over 2020. Daarbij worden de volgende kosten meegewogen:

  • extra inhuur van personeel voor coronazorg of voor het garanderen van beschikbaarheid;
  • persoonlijke beschermingsmiddelen waaronder mondkapjes, handschoenen en desinfectiemiddel;
  • tijdelijke aanpassingen om te voldoen aan de anderhalvemeter-samenleving zoals stickers voor bewegwijzering en plexiglasschermen; schoonmaak en afvalverwerking.

Voor bepaalde beroepsgroepen komen daar de extra kosten bij voor het uitvoeren of uitbesteden van coronatesten voor personeel die in april en mei niet door de GGD konden worden uitgevoerd. Specifiek voor apotheken worden de extra gemaakte kosten voor het bezorgen van medicijnen vergoed. De percentages voor de verschillende beroepsgroepen worden op dit moment ingeschat tussen 0,20% en de 0,80% van de jaaromzet 2020.

Meer informatie

In 2021 worden de definitieve percentages vastgesteld en gecommuniceerd. Zorgorganisaties ontvangen dan ook meer informatie over het aanvragen van de bijdrage. Ga voor meer informatie en antwoorden op veel gestelde vragen naar de site van Zorgverzekeraars Nederland. (bron: zn.nl) 

Deel dit artikel