Handreiking ventilatie en corona

Oudere mensen in woonkamer zorgorganisatie

Kan opnieuw circuleren van lucht een probleem opleveren? Hoe kun je de concentratie aerosolen in een ruimte terugbrengen? Moeten we iets aan de luchtvochtigheid veranderen? De antwoorden van deze en andere veel gestelde vragen vind je in de handreiking van het Corona Expertpanel (TNO, TU Eindhoven, Royal HaskoningDHV en Vereniging Contamination Control Nederland).

In deze handreiking geeft het panel achtergrondinformatie en algemene adviezen hoe je kunt omgaan met de ventilatie in gebouwen bij besmettingsrisico en verspreiding van het coronavirus COVID-19. De informatie kan helpen bij het vinden van een antwoord op de vragen in je eigen specifieke situatie. 

Aerosolen

Er is veel discussie over de rol van ventilatie bij de verspreiding van het coronavirus COVID-19 via aerosolen. Het Corona Expertpanel adviseert alleen maatregelen te treffen waarbij de inspanningen in verhouding staan tot het verkleinen van de kans op besmetting. Goede ventilatie draagt bij aan het verkleinen van de kans op besmetting, maar zal het risico op besmetting niet tot nul kunnen reduceren. Het panel baseert dit advies op wetenschappelijke inzichten en eigen onderzoek.

Lees de bevindingen over aerosolen en de FAQ in deze handreiking van het Corona Expertpanel. Staat je vraag er niet bij? Mail ‘m dan naar expert.panel.corona@tno.nl.

 

Deel dit artikel