Verpakken en afvoeren besmettelijk (ziekenhuis)afval

recyclen

Bij de zorg voor patiënten die besmet zijn, zoals nu met het coronavirus, komt veel mogelijk besmet afval vrij. In de praktijk wordt dit ‘ziekenhuisafval’ genoemd. Intramurale zorginstellingen zijn vaak niet bekend met de wettelijke richtlijnen rondom het verpakken en afvoeren van dit specifieke ziekenhuis afval (SZA).

De richtlijnen gelden voor materiaal dat is gebruikt door besmette personen of zorgverleners die een besmet persoon hebben verzorgd. Denk hierbij aan persoonlijke beschermingsmiddelen van de zorgverleners én afval van de patiënt zoals wegwerplinnen en etensresten. 

Verpakken besmet afval

Voor iedere zorginstelling geldt dat mogelijk besmet afval behandeld moet worden als ziekenhuisafval, categorie 2 . Dit afval moet verpakt worden in UN 3291 verpakkingen (specifieke vaten of dozen) en daarna afgevoerd naar de Zavin (Ziekenhuis Afval Verwerkings Installatie Nederland). De Zavin in Dordrecht is in principe de enige verbrandingsoven die dit afval mag verwerken. Jouw afvalverwerker heeft hiervoor speciale routes beschikbaar en gespecialiseerde transporteurs in dienst. De Zavin en de afvalbedrijven vragen dringend om de vaten met corona-afval te voorzien van een grote letter “C”, zodat duidelijk is  bij transport en verwerking dat deze met voorrang behandeld moeten worden.

Op dit moment geldt er geen uitzondering op deze wettelijke richtlijnen. We adviseren je het SZA-afval op de juiste wijze te verpakken en, vanwege de beperkte vervoerscapaciteit, het afval eens in de zoveel dagen op te laten halen.  Bij vragen kun je contact opnemen met jouw afvalvervoerder.

 

Deel dit artikel