Vaccinatiecampagne en de impact voor inkoop

Spuit vullen met vaccin

Het vaccineren van zorgpersoneel en cliƫnten is inmiddels in gang gezet. Als mensen van jouw zorgorganisatie nog niet aan de beurt zijn geweest, is dat hopelijk binnenkort alsnog. Het is een hele operatie waar ook vanuit inkoop en logistiek het nodige bij komt kijken.

Richtlijn RIVM en Landelijke Coördinatie Infectieziektebestrijding

Waarschijnlijk heeft je zorgorganisatie van het RIVM richtlijnen gekregen voor de opslag en het vervoer van de vaccins. Zo staat daarin te lezen dat je bij het vervoer van Pfizer vaccins in het werkgebied van je eigen organisatie moet zorgen voor gekoeld transport. Met het dringend advies de vaccins zo kort mogelijk voor het transport uit de koeling te halen om ze te verpakken. En ze dan na een zo snel mogelijk transport direct weer te plaatsen in een gecontroleerde koelkast tussen 2 en 8 graden. Het Moderna vaccin mag je vooralsnog binnen je eigen werkgebied niet naar een andere locatie brengen.

Na toediening van het vaccin kan de naald in de naaldencontainer. In ziekenhuizen gaan de lege vaccinflacons  in een Wiva-vat. De spuiten kunnen daar zowel in de naaldencontainer als in een Wiva-vat. Overige zorgorganisaties adviseren we te overleggen met je afvalverwerker of apotheek hoe je deze extra stroom materialen het beste kunt laten afvoeren. 

Bekijk de volledige richtlijn van het RIVM en LCI 

Opslag en vervoer in de praktijk

Bartimeus is een van onze leden die voorbereidingen heeft getroffen. Zij hebben een eigen medicijnkoelkast bij de medische dienst in Doorn om de vaccins in te bewaren. Cliënten uit de omgeving komen met vervoer van Bartimeus naar Doorn om ingeënt te worden. Daarnaast heeft de zorgorganisatie nog een locatie in Zeist. Brocacef regelt het medisch vervoer daarnaartoe. Zelf brengen de medewerkers van Bartimeus in Zeist de goed verpakte en klaargemaakte spuiten lopend over het terrein naar de cliënten, om ze binnen 2 uur te gebruiken. Ze geven aan dat koelboxen met een continue temperatuurmeting aan de buitenkant of min-max thermometers om bij opening zeker te weten of de vaccins op de juiste temperatuur zijn gebleven, dan gewenst zijn. Anders is een extra medicijnkoelkast in Zeist voor een middag ook een optie.

Behoefte aan gekoelde opslag

Wij hebben vanuit het coronateam van Intrakoop navraag gedaan bij onze leveranciers over de beschikbaarheid van (medicijn)koelkasten en koelboxen die voldoen aan de richtlijnen van het RIVM. BCC heeft daarvoor deze koelkasten (HC302DIN  en HC502DIN) in het assortiment (voor informatie over de Intrakoopcondities voor deze koelkasten, kun je contact opnemen met Mike Keus). 
Grotere apotheken als Brocacef, Zorgapotheek en U-Plus kunnen tijdelijk koelboxen leveren voor vervoer van ampullen en spuiten. Voor geconditioneerd vervoer kun je ook bij deze apotheken terecht, net als bij gespecialiseerde logistieke dienstverleners als Schotpoort Connect.

Op een hele andere manier kan IVM, Instituut Verantwoord Medicijngebruik, je ondersteunen rondom de vaccinatiecampagne. Deze onpartijdige organisatie verzorgt gratis e-learning over coronavaccins voor zorgpersoneel. Kijk hier voor meer informatie.

 

Deel dit artikel

Neem contact op

Voor meer informatie over de vaccinatiecampagne kun je uiteraard terecht bij het RIVM. Heb je vragen over de mogelijkheden van (Intrakoop-)leveranciers om je te ondersteunen, dan kun je contact opnemen met

Jose van Engelen
Contractmanager Farmacie
  • 06 23 17 98 07