Vervoer van vaccins kan beter

Spuit vullen met vaccin

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) heeft inspectiebezoeken afgelegd bij diverse vaccinatielocaties. Daaruit blijkt dat er verbeteringen en verdere professionalisering zijn doorgevoerd. De inspectie is onder de indruk van de resultaten. Wel blijft het juiste vervoer van de vaccins een aandachtspunt.

Daarom heef het RIVM de richtlijnen voor het vervoer van distributiepunt naar andere locaties aangepast. Het vervoer moet gebeuren door:

  • een transportbedrijf dat gespecialiseerd is in het transport van geneesmiddelen of;
  • een eigen koeriersdienst van het ziekenhuis of een apotheker die ook ervaring heeft in transport van geneesmiddelen of
  • eigen transport waarbij de werkwijze aantoonbaar is goedgekeurd door een apotheker.

Vaccins die tussen locaties vervoerd worden moeten goed gefixeerd worden overgedragen aan de vervoerder. Hierdoor kunnen ze tijdens dit transport niet alsnog gaan rollen of schuiven.

  • Bij levering van de vaccins op de vaccinatielocatie moeten de bezorgde flacons en de batchnummers gecontroleerd worden. 
  • Bij vervoer tussen locaties moet de juiste temperatuur geborgd zijn en moeten flacons beschermd worden tegen ruwe of plotselinge bewegingen. De ontvangende locatie moet checken of dit goed is gegaan.

Bekijk de factsheet van de IGJ over hun bevindingen en tips over de vaccinatiecampagne.

Neem contact op

Wil je meer weten? Heb je vragen over hoe Intrakoop je kan ondersteunen in deze coronatijd? Bekijk onze speciale coronapagina of mail naar coronateam@intrakoop.nl.

 

Deel dit artikel