Meer werk minder medicatieveiligheid

Uitdelen medicijnen

Door de circulaire van de Inspectie Gezondheid en Jeugd (IGJ) “Handhavend optreden bij collegiaal doorleveren van eigen bereidingen door apothekers” zijn diverse werkwijzen ontstaan in het gebruik van halve tabletten. Intrakoop en het IVM hebben de impact van deze circulaire bij apotheken en zorginstellingen laten onderzoeken door Loubna Aziz in het kader van haar HBO-afstudeeropdracht. Op 7 mei zijn de resultaten van dit onderzoek gepubliceerd in het PW | Pharmaceutisch Weekblad. En wat blijkt? De circulaire van de IGJ leidt bij GDS-apotheken en zorginstellingen tot extra werk en vermindering van de medicatieveiligheid.

Foutgevoeliger

De drie zorginstellingen, die aan het onderzoek hebben meegewerkt, gaven aan dat de zorgmedewerkers de tabletten nu direct voor het toedienen met de hand of een tabletsplitter breken. Dat kost 5 minuten extra per handeling. De andere helft van het tablet moet met het geneesmiddelenafval terug naar de apotheek. Maar soms wordt dat halve tablet toch bewaard. Verder geven de instellingen aan dat het medicatieproces foutgevoeliger is geworden, omdat de eerste controle van de apotheek – bij de halve tabletten – vervalt en het halve tablet niet in een medicijnzakje wordt geleverd. 

Extra werkzaamheden

Aan het onderzoek werkten 9 GDS-apotheken mee (GDS is Geautomatiseerd geneesmiddel Distributie Systeem, waar een robot geneesmiddelen in medicijnrollen verpakt). 7 van de 9 apotheken halveren de tabletten in de apotheek en verpakken ze daarna in medicijnrollen. De andere twee apotheken leveren hele tabletten die de zorginstellingen zelf moeten halveren. De circulaire van de IGJ leidt bij de apotheken tot meer werk, oplopend tot extra werkzaamheden voor 4 fte bij grote GDS-apotheken.

Naast het extra werk vinden de apotheken dat de medicatieveiligheid is afgenomen. Bij gehalveerde tabletten hapert de zogenaamde schouwmachine vaker bij de automatische controle van de inhoud van de medicijnzakjes. Meer geneesmiddelen worden buiten de medicijnrollen om gegeven. Dat kan ertoe leiden dat ze niet altijd worden gegeven. Zorgmedewerkers breken de tabletten zelf, waarbij een tweede controle van een andere zorgmedewerker vaak ontbreekt.

Conclusie

Het voorkomen van halve tabletten is het beste. Maar als ze dan toch gebroken moeten worden, dan het liefst in de apotheken. Dat gebeurt nu ook vaak. De meeste apotheken halveren de tabletten en leveren ze in medicijnrollen aan de zorg. Daardoor wordt de medicatieveiligheid in instellingen zoveel mogelijk gegarandeerd. Het IVM roept het IGJ op om bij een evaluatie van hun circulaire ook de zorginstellingen te betrekken en onderzoek te doen naar de beste manier om tabletten te halveren en te verpakken.

Lees het volledige artikel in PW | Pharmaceutisch Weekblad of op https://pw.nl  

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je meer weten over dit onderzoek? Neem dan contact op met

Jose van Engelen
Contractmanager Farmacie
  • 06 23 17 98 07