Recyclen? Start klein!

Lyreco Michell Stolk
Ed van Rijswijk

Lyreco, leverancier van kantoorartikelen en werkplekoplossingen, biedt zorgorganisaties nu ook de mogelijkheid om klein kantoormateriaal te laten recyclen. Samen met afvalverwerker SUEZ is een recyclebox ontwikkeld.

Veruit de meeste kantoorbenodigdheden zijn verbruiksartikelen en hebben dus een beperkte levensduur. ‘In de Benelux worden jaarlijks naar schatting alleen al zo’n 150 miljoen balpennen weggegooid. En als Lyreco leveren wij ieder jaar ongeveer 2 miljoen kilo klein kantoormateriaal dat door onze klanten verbruikt wordt’, vertelt Corporate Sales Director Michell Stolk. Het gaat om een aanzienlijke potentiële afvalstroom en daarom wil Lyreco het eerste bedrijf in haar branche zijn met een volledig assortiment aan recyclebare artikelen. Met het innemen van gebruikt klein kantoormateriaal wordt een belangrijke stap gezet. ‘Het is een uitdagende productgroep om te recyclen, want de afvalstroom bestaat uit metalen en uiteenlopende kunststoffen. Gelukkig hebben we in SUEZ een partner gevonden met de juiste knowhow en apparatuur om deze materialen te scheiden en te verwerken.’

Klanten van Lyreco kunnen de recyclebox bestellen en op de afdeling(en) neerzetten. Eenmaal vol, worden ze door Lyreco opgehaald en door SUEZ gesorteerd en verwerkt. ‘Intrakoopleden krijgen een gedetailleerd rapport van het aantal ingezamelde kilo’s per categorie. Dit rapport koppelen we aan hun aankooprapport, zodat exact inzichtelijk is welk deel van de ingekochte artikelen weer in nieuwe producten is verwerkt. In onderling overleg kan vervolgens worden gekeken welke acties de klant kan ondernemen om dat aandeel te verhogen.’

Met deze nieuwe dienstverlening zet Lyreco een volgende stap naar een wereld waarin grondstoffen niet meer worden verspild en waarin zo veel mogelijk materialen een tweede leven krijgen.

Deel dit artikel