Prijs- en leveringsontwikkelingen distributeurs

Prijsstijging

Het zal jullie vast niet ontgaan zijn dat sinds de Covid-19 pandemie de markt flink in beweging is. Ook wij krijgen van onze distributeurs signalen binnen en delen ze met jullie.

Prijsontwikkelingen

Schaarste aan grondstoffen, verstoorde productie door Covid-19 en forse stijging van containerprijzen leiden tot significante prijsstijgingen. Containerprijzen hebben afgelopen twee maanden een prijsstijging van 55% laten zien. Dit komt onder meer door de beperkte beschikbaarheid van containers, de toegenomen vraag wereldwijd naar containers en het overbieden op containers door de Verenigde Staten. Daarnaast laten de wisselkoersen  een sterke daling zien van de Yuan ten opzichte van de Amerikaanse dollar. Met als gevolg negatieve effecten voor de opbrengsten van de Chinese producenten die vervolgens hun prijzen verhogen.

Grondstoffen die in prijs stijgen zijn onder meer ijzer, hout, papier, kunststof en chemicaliën. De grondstoffenmarkt is niet stabiel. Verdere prijsstijgingen zijn zeker niet uitgesloten. In sommige sectoren is sprake van tekort aan personeel wat de prijs ook omhoog stuwt. Gezien de diversiteit aan producten is het moeilijk goed inzicht te geven in de prijsontwikkelingen, maar de prijsstijgingen kunnen oplopen tot  tientallen procenten.

Leveringsontwikkelingen

De Covid-19 pandemie leidt ook nog steeds tot logistieke uitdagingen. Niet alleen stijgen de kosten van het goederenvervoer, maar ook de beperkte beschikbaarheid van producten en productiecapaciteit kunnen leiden  tot langere doorlooptijden. Advies is om hier rekening mee te houden met je bestelproces.

Bij de Technische Unie kun je zelf de ontwikkelingen volgen door in te loggen met het 001 hoofdgebruikers account op www.technischeunie.nl en  de actuele artikelbestanden te downloaden. In principe staan die 3 dagen voor het begin van de nieuwe maand klaar. Er zijn ook wekelijkse bestanden te downloaden voor prijsaanpassingen op metaal en kunststofgerelateerde producten zoals installatiekabel en kunststof leidingen. Ook kun je daar instellen dat je maandelijks, automatisch, een conditiebestand wilt ontvangen. 

Wat de concrete invloed van deze ontwikkelingen op de prijzen van al onze Intrakoop-leveranciers is, is lastig te zeggen. Maar wij houden het goed in de gaten. 

Deel dit artikel

Neem contact op

Wil je meer weten? Neem dan contact op met onze

Intrakoop Servicedesk
Elke werkdag bereikbaar
  • 0418 65 70 70